Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Orädd varg i Kolsvatrakten får skjutas

Länsstyrelsen i Västmanlands län har beslutat om skyddsjakt efter den varg som uppträtt oskyggt mot människor och dödat tamdjur i och kring Kolsva.

Annons

Vargen har väckt mycket uppståndelse och vållat stor oro, vilket vi tidigare berättat om i flera artiklar .

Vargen har, enligt länsstyrelsen, gått några meter från barn i trädgårdar och längs med gångvägar i samhället utan att vika undan när människor kommer i närheten.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut på följande sätt:

"Länsstyrelsen gör bedömningen att vargens närvaro påverkar en stor andel av befolkningen i detta område på ett negativt sätt och vargen generar långvarig rädsla och oro."

Skyddsjakten sker i ett avgränsat område öster om Hedströmmen i anslutning till Kolsva samhälle och öster samt söder därom, se illustration här nedan.

Skyddsjakten får pågå fram till 15 augusti och avbryts så fort den aktuella vargen skjutits. Länsstyrelsen utser själva jaktledare och jägare.

Mer information om beslutet finns på Länsstyrelsens hemsida.

Gun-Britt Lundvall i Kolsva är säker på att hon såg den aktuella vargen på lördagsmorgonen, inne i Kolsva samhälle. Gun-Britt berättar:

– Jag bor på Mossvägen och när jag tittade ut genom köksfönstret strax före klockan åtta i morse såg jag vargen stå där utanför. Han stod still först och sedan gick han vidare mot Kärrvägen och därefter in mot skogen.

– Han såg väldigt mager ut, tyckte jag, såg lite sjuk ut.

Gun-Britt Lundvall tittade på vargen en stund och sprang sedan ut på baksidan av huset via altanen.

– Jag ville få tag på katten så att han inte skulle riskera att bli tagen av vargen som den där andra katten det skrevs om. Som tur var hade han inte gått långt utan jag kunde lyfta upp katten och bära in honom.

Det här området omfattas av skyddsjakten.

Mer läsning

Annons