Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucas föddes alldeles för tidigt – livsviktigt att han fick donerad bröstmjölk

För tidigt födda barn måste få bröstmjölk eftersom deras magar inte klarar något annat. Lucas, som föddes i vecka 28, fick mjölk från en annan mamma. Nu behöver sjukhuset fler donatorer.

Annons

Här berättar Lucas mamma och pappa hur viktig bröstmjölken är.

Avdelning 69 på Västerås sjukhus är ingen vanlig BB-avdelning. Här vårdas sjuka bebisar och barn som är för tidigt födda.

– Vi har barn från vecka 28 och framåt. Är de födda tidigare än så vårdas de i Uppsala, säger Anna Lindén, enhetschef på avdelningen.

Den 13 oktober föddes lilla Lucas, Marcus Ek och Sandra Buréns första barn. Då hade han bara legat i magen i 28 veckor. Den första tiden fick han donerad bröstmjölk, något som är otroligt viktigt. I bakgrunden Anna Lindén, enhetschef på avdelningen och barnskötaren Emelie Fröjd.

Avdelningen har tio vårdplatser och i ett av rummen bor Sandra Burén, Marcus Ek och deras bebis Lucas, född i vecka 28. Lucas är deras första barn och dagen innan han föddes, torsdagen den 13 oktober, började som en helt vanlig dag.

– Vi hade varit hos barnmorskan på morgonen och då såg allt normalt ut. Jag jobbade till klockan elva på kvällen på Volvo i Köping. Och visst var jag lite trött, men tänkte att det väl inte var så konstigt eftersom jag var gravid och varit igång sedan morgonen, säger Sandra och bäddar om Lucas som sover gott i sin säng.

Läs också: Jennie vägde 675 gram

Hon gick och lade sig, men vaknade någon timme senare av att det gjorde rejält ont i magen.

– Jag tänkte aldrig tanken att det kunde vara värkar, det var ju så långt kvar. Men att det var något fel det förstod jag, jag var rädd för att det hade hänt något med barnet.

Hon försökte dock somna om, men vid fyratiden på morgonen gick hon upp och ringde sjukvårdsupplysningen. Där fick de rådet att åka in till sjukhuset i Västerås.

– Vi tänkte att det bara var en kontroll, så vi hade inte packat någon väska eller hade något annat med oss. Jag blev undersökt och vi drog verkligen en suck av lättnad när de lyssnade på magen och vi fick höra Lucas hjärtljud. Det var så otroligt skönt att han verkade må bra.

Men det tog inte lång tid innan vårdpersonalen kunde konstatera att värkarbetet var i full gång. Eftersom Lucas fortfarande låg med stjärten neråt togs beslut om kejsarsnitt.

Lucas har nu hunnit bli en månad gammal och har ökat i vikt från 1 300 gram när han föddes till 1 500 gram. Nu får han mamma Sandras bröstmjölk via en sond, innan dess var det donerad mjöl som gällde.

- Han är född 7.08, så allt gick väldigt fort.

Lucas var liten när han föddes, vägde bara 1 300 gram och gick ner till 1 100 gram innan vikten vände uppåt. Den första tiden, innan Sandras mjölkproduktion kom igång, fick han donerad bröstmjölk.

Läs också: Mammor ammar mindre

För de här små barnen är bröstmjölk väldigt viktigt eftersom deras magar inte klarar mjölkersättningar och det tar några dagar innan mamman får tillräckligt mycket mat till dem.

– Bröstmjölk är snällt mot magen, den är fet och väldigt näringsrik. Mjölkersättningar är processade och det ger vi aldrig till tidigt födda barn, säger Anna Lindén.

Utan bröstmjölken får bebisarna ont i magen, förstoppning och tarmarna kan sluta att fungera så att de behöver opereras.

- Än så länge har vi bröstmjölk så att det räcker, men det har gått lite trögt med donatorer den sista tiden så vi har gått ut med en efterlysning efter fler, säger Anna.

För några månader sedan tog deras eget lager slut och de tvingades köpa bröstmjölk från Stockholm. Sedan dess har de fått påfyllning från donatorer, men eftersom det är den första, näringsrika och feta bröstmjölken som behövs ska den som donerar inte ha ett barn som är äldre än tre månader.

Läs också: Keelia hade br

– Det gör att vi hela tiden behöver ett inflöde, säger Emelie Fröjd, barnskötare och ansvarig för avdelningens hantering av bröstmjölk.

Lucas och hans föräldrar kommer att vara kvar på avdelningen ett bra tag till. Några dagar efter födseln hade Sandra tillräckligt mycket mjölk för att det skulle räcka till Lucas.

– Men innan hade vi inte en aning om hur viktigt det var med bröstmjölk för tidigt födda barn. När Sandra fick tillräckligt mycket mjölk var det nästan så att personalen stod upp och applåderade och det blev många high five under de första dagarna, säger Marcus.

Lucas skulle egentligen ha fötts den 1 januari, så familjen har ställt in sig på att stanna så länge på avdelningen.

Den som känner att de vill donera bröstmjölk kan ta kontakt med personalen på avdelning 69.

------------------------------------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

------------------------------------------------------------------

Mer läsning