Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand i mosse släcktes av räddningstjänsten

Klockan 13.23 på tisdagen inkom ett SOS-alarm om skogsbrand vid Gölmossen i gränstrakterna mellan Surahammars, Skinnskattebergs och Köpings kommuner.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Räddningstjänsten kallades till platsen, som är skogs- och mossmark med endast små skogsvägar som tillfart, och det visade sig vara en skogsbrand som innan den ringades in omfattade som mest 100 gånger 150 meter.

Styrkor från Kolsva, Köping, Fellingsbro och Örebro samarbetade på platsen med släckningsarbetet.

Strax efter klockan 15 betecknades branden som inringad och man hade även assistans från två helikoptrar med släckningsarbete från luften. Branden hotade inte någon bebyggelse. Den vållade dock oro bland kringboende som såg och kände rök.

Ann-Catrine Eklund bor i Furnäs, söder om Lisjö säteri och öster om brandplatsen, och var vid 15-tiden på eftermiddagen när vi pratade med henne rädd att elden skulle sprida sig.

– Vi känner röklukten och kan se två helikoptrar.

Hon var i kontakt med polisen som kom med lugnande uppgifter.

– Som tur är går elden inte åt vårt håll. Och sjön Gryten ligger emellan också, men man vet ju inte om elden ändå kan ta sig runt söder om sjön.

Hon förberedde sig för en eventuell evakuering och hade vid 15-tiden på eftermiddagen just gått över till ett grannhus för att kontakta det äldre par som bor där.

– Man vet ju inte om alla är informerade än, de kan ju ha legat och sovit middag och inte vet vad som händer.

Räddningstjänstens insatser mot branden från såväl mark som luft visade sig dock framgångsrik och det visade sig att de boende i området inte behövde bekymra sig för hus och hem. Vid 17-tiden betecknades branden som under kontroll och tidig kvällstid övergick man till eftersläckning.

Markägaren övertog senare under kvällen ansvaret för bevakning av området i takt med att räddningstjänsten avvecklade verksamheten.

Platsen baseras på initiala uppgifter till SOS-alarm.

Mer läsning

Annons