Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av antalet unga som behöver ekonomisk hjälp

2010 hade Norberg de lägsta siffrorna i länet över unga som måste söka ekonomiskt bistånd hos kommunen. Fem år senare hade Norberg högst andel socialbidragstagare bland ungdomar i Västmanland.

Annons

2010 var det 9,2 procent av unga mellan 18 och 24 år som någon gång under året behövde söka ekonomiskt stöd hos Norbergs kommun. Fem år senare var siffran 15,7 procent – den högsta i länet.

Norberg fick därmed ta över den föga avundsvärda förstaplatsen från Köping och Arboga som var mest utsatta i detta avseende 2010.

Skinnskatteberg är tvåa på årets länslista med 12,9 från av de unga som behövt ekonomiskt bi stånd under året. Trea är Hallstahammar med 12 procent.

Minst antal unga som behövt ekonomiskt bistånd är Västerås med 8 procent (jämfört med 11,5 procent 2010). Kungsör ligger på 8,2 procent och Arboga på 9,1 procent.

I mittenskiktet återfinns Köping, Sala, Surahammar och Fagersta.

Nyhetsbyrån Siren har hämtat siffrorna från Kommun- och landstingsdatabasen Kolada som i sin tur hämtat dem från Socialstyrelsen.

– Andelen ungdomar med ekonomiskt bistånd är ju nära knuten till arbetslösheten och den går ner även bland unga. Trots höga siffror i vissa kommuner så är det en minoritet av ungdomarna som riskerar att hamna utanför i dag. Oftast gäller det dem med ofullständiga gymnasiebetyg. De flesta andra får jobb till och från och tar sig in på arbetsmarknaden, säger Eva Mörk,professor i Nationalekonomi vid Uppsala universitet, till Nyhetsbyrån Siren. som sammanställt statistiken.

I storstadsnära kommuner som Danderyd, Täby, Lomma och Kungsbacka ligger andelen unga som fick ekonomiskt bistånd 2015 på en till två procent.

Andelen varierar alltså kraftigt mellan olika kommuner i Sverige.

– Klart det inte är bra med många ungdomar som går på bidrag. Samtidigt är det en svår gränsdragning för kommunpolitikerna. Ska de stimulera ungdomarna att bli kvar, eller uppmuntra dem att söka sig till andra områden där det finns jobb? De flesta vill inte bli av med sina kommuninvånare även om det kanske är det bästa för ungdomarna själva, säger Eva Mörk.

Hög arbetslöshet bland unga brukar innebära hög andel biståndstagare.

Länssiffrorna för Västmanland:

Norberg: 9,2% 2010 – 15,7 procent 2015.

Skinnskatteberg: 13,5% –12,9%

Hallstahammar: 10,6% –12%

Köping: 16,4% –11,4%

Sala: 13,3% –10,8%

Surahammar: 9,4% –10,5%

Fagersta: 10,8% –10,1%

Arboga: 16,3% – 9,1%

Kungsör: 9,9% –8,2%

Västerås: 11,5% –8%.

Uppsala län:

Heby: 9,1% – 8,3%

Mer läsning

Annons