Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav från regeringen – mer mat måste börja produceras i Västmanland

Sverige måste bli mer självförsörjande på mat har regeringen bestämt – Västmanland är inget undantag. Livsproduktionen måste öka i länet.

Annons

Den lokala matproduktionen ska ökas, enligt regeringen.

Länsstyrelsen är ansvarig för att mer livsmedel börjar produceras i Västmanland. Sedan årsskiftet har länsstyrelsen inlett arbetet med att ta fram en regional, västmanländsk livsmedelsstrategi.

Syftet är att öka livsmedelsproduktionen för att kunna skapa fler jobb, säkerställa en levande landsbygd och lägga grunden för en bättre krisberedskap.

Enligt siffror från Jordbruksverket importerar Sverige ungefär dubbelt så mycket jordbruksprodukter och livsmedel som vi exporterar. I händelse av kris eller krig kan vi inte lita på att vi kan fortsätta livsmedelsimporten – det är i ljuset av den insikten som regeringen get landets länsstyrelser i uppdrag att tas fram planer över hur livsmedelsproduktionen i Sverige kan ökas.

Djur kan erbjuda både mat och lokala turistupplevelser.

Målet sammanfaller också med många konsumenters önskan att få tillgång till fler småskaliga och närodlade alternativ, både av miljömässiga och etiska skäl.

- En större andel av den mat vi äter idag behöver produceras inom vårt eget närområde. Det kan ge fler arbetstillfällen på landsbygden och det kan bidra till en ökad hållbarhet när det gäller till exempel djurhållning, antibiotikaanvändning och ekologiskt odlade grödor, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

– Mer närodlat är också en viktig del av en bättre beredskap och därmed en ökad trygghet. Det innebär att importen av mat kan minska. Vi satsar därför nu på att i bred samverkan arbeta fram en livsmedelsstrategi för Västmanland.

Ökad lokal matproduktion kan också gynna turismen, enligt länsstyrelsen. Många turister efterfrågar fler lokala mat- och dryckesrelaterade upplevelser. Ökad turism med fler lokala besök och fler övernattningar ger mer inkomster och fler jobb till Västmanland så även indirekt kan mer lokal livsmedelsproduktion stärka arbetsmarknaden, hoppas länsstyrelsen.

Potatisbonde.

Annons