Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kust och skärgård kartlagd – nu väntar de stora insjöarna

Det tog 12 år att kartlägga hela Sveriges kustlinje och alla öar större än 25 kvadratmeter. Nu står Mälaren och Hjälmaren på tur.

Annons
Foto: lantmäteriet

Den sista biten att kartläggas, bland annat med hjälp av högupplösta flygbilder, var området mellan Valdemarsvik, Ölands västra kust och ned till östra Blekinge.

Resultatet från kartläggningen kommer ut i kartprodukter och tjänster från Lantmäteriet och Sjöfartsverket.

- Vi har fått en mycket bättre bild av strandlinjen, inte bara den naturliga utan även där människan har tillverkat kajer, hamnar och bryggor med mera. Den nya informationen är mycket mer exakt, eftersom tidigare mätningar kan vara gjorda för upp till hundra år sedan. Det kan skilja 30-40 meter på vissa öar. Det blir en enorm kvalitetshöjning av alla digitaliserade sjökort med ytterligare höjd sjösäkerhet som följd, säger Magnus Wallhagen, produktionschef hos Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Förhållanden mellan land och vatten är inte beständiga. Över tiden förändrar landhöjning, människans ingrepp och erosion både strandlinjer och djupförhållanden. Målsättningen är att informationen i fortsättningen ska uppdateras ungefär vartannat år.

Den sammanlagda längden på Sveriges strandlinje, inklusive öar, är cirka 48 000 km, lite drygt ett varv runt jorden (som är 40 000 km vid ekvatorn).

Inlandsfarvattnen – med Mälaren, Hjälmaren, Vättern, Göta kanal, Vänern och Dalslands kanal – återstår att kartlägga. Målsättningen är att det arbetet ska vara klart 2020.

Annons