Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren nekade kvinna med hiv – stäms av DO

En kvinna nekades plats på en kvinnojour i Västmanland på grund av att hon var hiv-positiv. Diskrimineringsombudsmannen har tittat på fallet och stämmer nu kvinnojouren.

Annons

Kvinnan hade via socialtjänsten sökt plats på boendet efter att hon hotats av en granne. Från boendet fick hon svaret att hon inte tillhörde rätt målgrupp – eftersom boendet vänder sig till kvinnor som är utsatta för våld i nära relationer.

Läs också: Hiv-smittad nekades plats på kvinnojour

Diskrimineringsombudsmannen har utrett ärendet och anser dock att nekandet var en direkt följd av att boendets ledning fick kännedom om att kvinnan var hiv-positiv. Efter att det blev känt förklarade boendets föreståndare att kvinnan inte kunde beredas plats på grund av smittrisken för andra boende. Det är också den bild de två socialsekreterare som var med vid tillfället har beskrivit för DO.

Chefen för den västmanländska kvinnojouren har också bekräftat det i en intervju för ett år sedan:

– Jag har googlat överallt och hört med en annan läkare och ingenstans hittar jag garantier för att hiv inte smittar, vid blodkontakt till exempel. Vi har små barn på boendet som kan ha sår. Jag har ansvar för andra på boendet. Varför talar vi inte om deras rättigheter? sade chefen.

Se även: "Ingen kan ge hundraprocentiga garantier"

Enligt bland annat Folkhälsomyndigheten smittar inte hiv genom sociala kontakter. Hiv som sjukdom ska anses utgöra en funktionsnedsättning.

– Kvinnojourens agerande är ett typiskt exempel på det negativa bemötande som personer med hiv kan utsättas för. Den felaktigt förmodade smittrisken leder till att dessa personer diskrimineras, säger Laine Nõu Englesson, processförare på DO, i ett pressmeddelande.

DO stämmer nu kvinnojouren och det blir upp till Västmanlands tingsrätt att bedöma om det räknas som diskriminering.

Annons