Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget hoppas på rejäl pension – utan olja, vapen, porr och alkohol

Pensionen ska bli rejäl hoppas landstingsledningen – men bara genom gröna och etiska placeringar.

Annons

Satsningen på grönare finanser från Landstinget Västmanlands sida innebär bland annat att undvika placeringar i fossila bränslen – kol, olja, naturgas – och i företag som sysslar med produktion av tobak eller tobaksprodukter, alkoholvaror, pornografi eller vapen.

Det handlar om en strategi och en medveten satsning för att göra hållbara aktieplaceringar av personalens pensionspengar. Hänsyn till "långsiktig hållbar utveckling" ska spela en avgörande roll vid val av bolag och fonder att placera pensionsmedlen i, skriver Landstinget Västmanland i ett pressmeddelande.

Enbart miljömässigt hållbara och etiskt försvarbara aktier ska komma ifråga för Landstingets Västmanlands pensionsplaceringar i fortsättningen.

– Landstingets placering av pensionspengarna är en möjlighet att påverka samhällsutvecklingen. Landstinget ska vara en ansvarsfull investerare som ser både till mänskliga rättigheter och klimatpåverkan samtidigt som kapitalet ska ha god avkastning, anser landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

Landstingsrådet Andreas Porswald (MP) konstaterar:

– Kapitalplaceringar har större klimatpåverkan än vad vi tidigare trodde. Genom att medvetet styra om placeringarna kunde landstinget på bara ett år minska koldioxidavtrycket från 18 till 12 ton per investerad miljon kronor. Samtidigt ökade värdepappersportföljens värde i jämförelse med Stockholmsbörsen.

---------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons