Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna vill införa gratis vaccinering mot TBE

Bengt-Åke Nilsson (L) har lämnat in en motion till regionfullmäktige där han vill att vaccination mot TBE ska vara gratis eller åtminstone starkt subventionerat.

Annons
Den som blir fästingbiten riskerar att drabbas av TBE, men det går att vaccinera sig mot virussjukdomen. Liberalernas Bengt-Åke Nilsson ser gärna att vaccinationen blir gratis.

Liberalernas Bengt-Åke Nilsson skriver i sin motion att Södermanlands län redan har beslutat att erbjuda sina invånare gratis eller subventionerad vaccinering mot TBE och han tycker att det är dags för Västmanland att göra detsamma. Virussjukdomen TBE sprids genom fästingbett och kan i värsta fall orsaka hjärninflammation eller inflammation i hjärnhinnorna.

Vidare skriver Bengt-Åke Nilsson att det främst är i Mälardalen, Södermanlands län, Stockholms län, Uppsala län samt Västmanland som personer drabbats av fästingburen TBE. Under 2017 – fram till oktober – har han uppgifter om att 372 TBE-fall konstaterats, många gånger med mycket allvarliga konsekvenser.

Bengt-Åke Nilsson yrkar på att Region Västmanland ska utreda förutsättningarna för att erbjuda gratis eller starkt subventionerad vaccination mot TBE.

Ett av hans förslag är att vaccinationen ska vara gratis för barn och unga upp till 18 år medan övriga får vaccinet betalt men själva får stå för kostnaden för vårdbesöket när sprutan ska ges.

Motionen har överlämnats till regionstyrelsen för yttrande.

Annons