Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi ökade vinsten – tjänade 273 miljoner i fjol

Energibolaget Mälarenergi gjorde en vinst under förra året på 273,3 miljoner kronor. Det är en vinstförbättring jämfört med 2015 på 78 miljoner kronor.

Annons

Mälarenergis nettoomsättning 2016 uppgick till 2 981 miljoner kronor – totalt har koncernens intäkter för räkenskapsåret ökat med 9 procent. "Ökningen jämfört med föregående år beror framför allt på hög tillgänglighet hos Kraftvärmeverket, samt ökade sålda och överförda energivolymer", skriver Mälarenergi i ett pressmeddelande.

Mälarenergi, kraftvärmeverket.

– Kraftvärmeverket har fungerat mycket bra under året, utan några större störningar. Det innebär trygga leveranser för våra kunder och minimala utsläpp för miljön, och det gynnar också vårt ekonomiska resultat, säger Magnus Hemmingsson, vd för Mälarenergi AB.

– Vi har även arbetat tvärfunktionellt med projekt som bl.a. säkrar våra leveranser eller möjliggör nya samarbeten. Vi arbetar också med effektiviseringar i vår egen verksamhet och ser t.ex. tydligt resultatet av vårt fokus på kostnadseffektiviseringar. Sammantaget visar årets resultat att vi arbetar på bred front för att bygga framtidens samhälle.

Under hösten beslutade Mälarenergis styrelse att investera i ett nytt kraftvärmeblock för att fasa ut de äldsta delarna av Kraftvärmeverket som fortfarande använder fossila bränslen. Målet för Mälarenergis är att via Block 7 kunna göra bolagets el- och värmeproduktion fri från kol och olja.

– Det är spännande att följa Mälarenergis arbete med att bygga framtidens samhälle, säger Staffan Jansson som är Mälarenergis styrelseordförande.

– Årets genomförda projekt och beslut visar att vi gör rätt saker som är hållbara ur flera perspektiv. Att koncernen levererar ett bra resultat är viktigt då det ger oss förutsättningar att fortsätta utveckla vår infraservice.

Elnär tillhörande Mälarenergi.

Under 2016 genomförde Mälarenergikoncernen ett flertal större projekt:

• En ny vattenledning från vattenverket i Hässlö tvärs över Västeråsfjärden för att säkra vattenförsörjningen i stadens västra delar.

• Västerås vatten- och fjärrvärmenät kopplades ihop med Surahammars.

• Turbinen för Block 4 vid Kraftvärmeverket renoverades och optimerades för drift till Panna 5 – Biopannan.

• Vid Västerkvarns 101-åriga vattenkraftstation som renoverats byggdes vandringsvägar för fisk och hela stationen nyinvigdes.

• Beslut togs om att samlokalisera stora delar av Mälarenergis personal i fastigheten Gasklockan vid Björnövägen tillsammans med Mimer och VafabMiljö.

Annons