Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malignt melanom har tredubblats i Västmanland

Sommaren är snart här och många svenskar längtar efter solljus. Det är då lätt att bli oförsiktig i sin iver – vilket ökar risken för att drabbas av hudcancer. Antalet personer som varje år får diagnosen malignt melanom har nästan tredubblats i länet på tio års tid.

Annons

År 2005 konstaterades 43 nya fall av cancerformen malignt melanom i Västmanland. Den siffran har stadigt ökat. År 2014 konstaterades 97 fall och året därpå 117 fall.

Cancerformen har ökat i hela riket men mer i södra och mellersta Sverige. I Västmanland har ökningen varit högre än snittet. Statistiken kommer från Socialstyrelsen och har sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Solen tog fars liv – nu vill de varna nästa generation

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Enligt bland annat vårdguiden 1177 är det den cancersjukdom som ökar mest.

Ohälsosamma solvanor tros ligga bakom trenden. Cancerfondens råd till den som vill undvika att bli sjuk är bland annat att inte vistas i solen mellan klockan 11 och 15 när den är som starkast.

Läs också: Snabbtider för koll av födelsemärken – hudmottagningen uppmärksammar hudcancer

Läs också: Hopp mot hudcancer men antalet sjuka ökar

Här är tecknen på malignt melanom:

* De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke som börjar förändras.

* Det maligna melanomet är ofta oregelbundet i formen och ojämnt i kanten, ojämnt i färgen eller större än fem millimeter.

* Märken som blöder kan också vara ett tecken.

Källa: 1177

Så skyddar du dig mot solen:

* Undvik att sitta i direkt solljus mellan klockan 11 och 15 när den är som starkast. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar.

* Skydda huden med kläder. En långärmad tröja, ett par luftiga byxor och en solhatt är exempelvis bra skydd. Var särskilt noga med att skydda barn mot solen.

* Använd solskyddsmedel där kläder inte skyddar. Förra året fick forskare medialt genomslag då de varnade för att solkräm inte minskar risken för melanom (SVD). Viktigt är att inte tro att det går att vara obegränsad tid i solen tack vare solkrämen. Däremot minskar solkräm risken för hudskador.

* Sola inte solarium.

Källa: Cancerfonden

Annons