Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män hemma längre - trots att kvinnor har samma sjukdom

Män sjukskrivs längre än kvinnor, trots samma diagnos. Och Västmanland är inget undantag. "Söker man för samma sjukdom ska det inte vara någon skillnad, säger Tuula Wallsten, ordförande i sjukskrivningskommittén i Västmanland.

Annons

En teori som författarna bakom studien har är att män väntar längre med att söka vård. Det gör att de har tydligare symtom och därför sjukskrivs de längre än kvinnor med samma sjukdom.

Studien, som är gjord av Inspektionen för socialförsäkringen, visar att männen, trots att de har samma sjukdomsdiagnos som kvinnorna, kan få länge sjukskrivningsperiod utan att behöva ta ny kontakt med sin läkare. I genomsnitt stannar männen hemma 2,8 dagar längre än kvinnorna.

Även i Västmanland finns det skillnader även om länet är bäst i klassen. Här är männen i snitt "bara" sjukskrivna 1,6 dagar längre än kvinnorna.

Ola Lejion, en av författarna bakom studien, säger i en intervju i Dagens Medicin att han har fått höra lite olika förklaringar till att det är så här. Bland annat att läkare kanske tänker att kvinnor har så höga sjukskrivningstal och vill hålla nere dem. En förklaring som även Tuula Wallsten, ordförande i sjukskrivningskommittén i Västmanland är inne på.

Läs också: Därför är många sjukskrivna

– Generellt sett har kvinnor haft fler sjukskrivningsdagar än män, så det kan vara så att man börjar strama åt kvinnors sjukskrivningar. Men om kvinnor och män söker för samma sjukdom, har samma diagnos och samma symptom, ska det inte vara någon skillnad, säger hon.

En annan förklaring som Ola Lejion har hört är att män väntar längre innan de tar kontakt med sjukvården.

– Då har de haft mer långvariga besvär och har tydligare symtom, säger han.

Läs också: Mer stress förklarar ökad sjukskrivning

Tuula Wallsten menar att tidigare har kvinnor oftare varit sjukskrivna för psykiska besvär, som stress, och män för att de har haft värk.

– Men det har börjat jämna ut sig, nu är det fler män som söker för psykiska besvär. Stress är ju vår tids stora bekymmer.

Men även om det ser relavivt bra ut i Västmanland är det ändå skillnad. Vad tror du att det beror på?

– Det är svårt att säga, men vi jobbar ständigt med den här frågan. När vi undervisar AT-läkare, ST-läkare och specialister kring sjukskrivningar är frågan alltid uppe. Vi diskuterar om man skulle tänkt annorlunda om det hade varit en kvinna, eller någon från ett annat land. För det ska inte vara någon skillnad, säger Tuula Wallsten.

Läs också: Dyrt för många när jobbet gör dig sjuk

Hon säger också att män oftare har fått en aktiv behandlingsåtgärd kopplat till sjukskrivningen, exempelvis besök hos sjukgymnast.

– Medan kvinnor oftare bara har varit sjukskrivna. Det är viktigt att också titta på vad som sker under sjukskrivningen, vila är inte en del av behandlingen. Det ska kännas bra att komma tillbaka till jobbet igen.

Störst skillnad mellan kvinnor och mäns sjukskrivningar är det i Region Jämtland Härjedalen. Där sjukskrivs männen i snitt fem dagar längre än kvinnorna i det första läkarintyget.

------------------------------------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

------------------------------------------------------------------

Annons