Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många småföretagare är fast i gamla system – försvårar digitalt pappersarbete

Annons

Fyra av tio småföretagare i Västmanland rankar administration som den viktigaste arbetsprocessen att digitalisera under de närmaste tre åren. Men många uppger att de är inlåsta i sina nuvarande system, vilket står i vägen för den nya tekniken.

I en undersökning bland landets småföretagare som Visma har gjort, svarar drygt var tredje tillfrågad i Västmanland, 37 procent, att administration som bokföring, fakturering samt löne- och tidrapportering bör skötas med digital teknik i större utsträckning än i dag.

Samtidigt uppger 29 procent av småföretagarna i länet att deras största utmaning när det gäller just digitalisering är att de är låsta till de lösningar och system de använder i dag. Motsvarande siffror för landet som helhet är 26 respektive 28 procent.

– Digitaliseringen innebär stor utvecklingspotential för både småföretagen själva och landet som helhet. Att de börjar digitalisera sina verksamheter är därför en viktig framtidsfråga, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Svenska småföretag ligger också efter sett ur ett europeisk perspektiv. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat ligger bara 11 procent av de svenska småföretagen på en avancerad nivå när det gäller digital teknik, vilket är en lägre siffra än i något annat nordeuropeiskt land och långt under EU-snittet på 17 procent.

Mer läsning

Annons