Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedia granskar landshövdingarna: Avtackning, födelsedag och alkohol för stora pengar

Artikel 3 av 14
Granskning: Landshövdingarna
Visa alla artiklar

Landshövdingar kostar. Under fjolåret lade staten ut drygt 35 miljoner kronor på deras löner, representation, resor och boende.
Pengar går bland annat till avtackningar och alkoholnotorna varierar stort mellan länen.

Annons

Mittmedia har granskat vilka utgifter landets 21 landshövdingar de senaste åren haft för representation och resor.

För pluskunder: Minoo har kapat kostnaden för representation med hundratusentals kronor

Representationen i form av middagar, luncher, gåvor och uppvaktningar varierar rätt stort mellan länen (se fakta). Totalt har utgiftsposten ökat de senaste tre åren. Uppgången är 25 procent från 2014 till 2016.

Ser vi till all representation hos länsstyrelserna, alltså inte bara landshövdingarna, växer beloppen till ungefär det dubbla. Extern representation gick på 10,5 miljoner kronor förra året, en miljon mer än året före.

Detta redovisar finansdepartementet i en analys av länsstyrelsernas resultat för 2016. Intern representation, bjudningar och annat som riktas till personalen kostade 4,1 miljoner kronor totalt.

Läs också: Mittmedia granskar: Vad gör landshövdingar för nytta?

Landshövding Per Bill i Gävle, tidigare riksdagsman för Moderaterna, handlar mer alkohol än de flesta kollegorna i andra län. Drygt 50 000 kronor kostade inköpen på Systembolaget under 2016 för länsstyrelsens räkning.

Landshövding Peter Egardt i Uppsala slutade 2016. Avtackningen på Uppsala slott med moderatledaren Anna Kinberg Batra bland många prominenta gäster gick på 234 199 kronor. Avskedsnotan totalt landade runt en kvarts miljon.

Bland andra enskilda exempel finns mottagningar som den Maria Larsson, Örebros landshövding och tidigare KD-minister, hade förra året med anledning av att hon fyllde 60 år. Drygt 140 inbjudna gäster från hela länet bjöds på lite bubbel, snittar, tårta och ostkaka för en totalkostnad av cirka 20 000 kronor.

Det är några av de uppgifter som framkommer i Mittmedias granskning.

Mycket är harmlös representation. Ibland handlar det om enstaka koppar kaffe med bulle eller en blomsterbukett för några hundralappar till en framträdande person i det berörda länet.

Ofta knyts middagar och större sammankomster till någon form av evenemang eller spektakulära besök. Det kan röra sig om ett skid-VM eller skidskytte-VM, ett lag i länet som går upp i högsta serien, ambassadörer eller astronauter somhälsar på.

Lönekostnaden för landets landshövdingar går på drygt 24 miljoner kronor tillsammans det senaste året. Resor och hotell kostar tre miljoner, boende i slott och residens har ett förmånsvärde på 2,7 miljoner. Väl att märka är att landshövdingarna i princip är tvungna att bo i residensen, de har boplikt.

Enbart den sammanlagda representationen gick loss på mer än fem miljoner. Trenden är att representationen ökar. Det visar granskningen.

Annons