Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år kan barn få dubbla efternamn igen

Samtidigt försvinner möjligheten att ta ett nytt mellannamn.

Annons

Regeringen har överlämnat ett förslag om en ny lag om personnamn till Lagrådet.

Enligt förslaget kommer reglerna kring personnamn att bli friare från 1 juli 2017 . Samtidigt blir Skattemyndigheten ensam om att ta belut kring personnamn. I dag delas besluten med Patent- och registreringsverket.

Nytt blir att barn inte automatiskt kommer att få ett efternamn när de föds eller adopteras och de kommer, till skillnad från nu, kunna få dubbla efternamn.

– Valmöjligheterna ökar och fler personer kommer att få ha den namngemenskap de länge önskat nu när hela familjen kan ha dubbelt efternamn. Vi tror också att det blir enklare när alla namnärenden hanteras på en myndighet, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Läs även: Han heter Batman Rasmus Frankenstein

Det ska även bli enklare att byta namn från och med nästa år. Vissa namnförändringar kan man dock behöva betala en avgift för, men summan är inte fastställd än.

Samtidigt försvinner möjligheten att ta ett nytt mellannamn. En anledning är att det är svårt att förstå vad ett mellannamn är.

Läs mer om den nya lagen på regeringens hemsida.

Du kommer dock inte kunna ändra ditt namn eller döpa ditt barn till vad som helst. Förslag som tidigare fått nej är bland andra Blomsterblomma, Decibel, Höst, Ikea, Snövit, Tequila, G:son, Han Meier och Lakrits.

Läs även: "Patriarkala" efternamn döms ut

Mer läsning

Annons