Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 kronor mer i månaden

Nu satsar Norbergs kommun på höjda löner för förskollärare, lärare och sjuksköterskor. "Det känns ju jättebra", säger läraren Johanna Norberg Lindgren.

Annons
”Det var ju en ganska stor fråga i valrörelsen. Det är lätt att lova, svårare att hålla. Så det känns positivt att de satsar”, säger Johanna Norberg Lindgren, lärare på Centralskolan i Norberg och engagerad i Lärarförbundet.

Norbergs kommun har bestämt sig för att i budgeten för 2015 till 2017 satsa 600 000 kronor per år för att höja lönerna mer för förskollärare, lärare och sjuksköterskor. Det är svårrekryterade grupper.

– Det räcker inte med höjda löner. Men det är en viktig faktor, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Höjningen innebär 500 kronor extra i månadslön från och med januari 2015.

– Vid förra årets lönerevision låg procentsatsen ganska lågt. Så det här känns ju jättebra, verkligen kul, säger Johanna Norberg Lindgren, lärare för årskurs 4 till 6 på Centralskolan i Norberg och ordförande i Lärarförbundets lokala styrelse.

Både hon och fritidspedagogen Carina Bergman, vice ordförande i Lärarförbundets lokala styrelse, tror att löneökningen kan ha en positiv inverkan på att få personer att vilja jobba i Norberg i stället för i någon av grannkommunerna.

Norbergs kommun lade ett stort balanspaket 2012 för att få en stabil ekonomi. Det är den frukten som nu skördas.

– Det är ett enträget arbete som ligger bakom. Vi är en jättestor Atlantångare som behövde några justeringar och nu är vi äntligen på rätt kurs, säger Åsa Eriksson.

Mer läsning

Annons