Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänheten välkomnas till Fliken

På lördag arrangerar Flikens asylboende öppet hus med olika aktiviteter. Förhoppningen är kunna skramla ihop till en bussresa för att lära sig mer om Sveriges historia.

Annons
Asaad Ali, Mohannad Kanaan och Salan Kheso gör i ordning rosenlådor i trädgårdslandet. På lördag får de möjlighet att visa sitt trädgårdsland för allmänheten när det är öppet hus.Foto: Lina Svalbro

– Det här är en möjlighet att träffa asylsökande och fråga hur det egentligen är. Allt är inte mörker. Det finns så många solskenshistorier, säger Ulrika Carlsson, enhetschef på Flikens asylboende om varför det arrangeras öppet hus på lördag.

– Sedan är det viktigt för dem som bor här att få möta svenskar och ställa frågor. Det är viktigt med integration åt båda håll, tillägger Ulrika Carlsson.

Förberedelserna pågår för fullt när Fagersta-Posten tittar förbi. I matsalen hänger redan de tavlor som konstnären Sam Ragnarsson från Hedemora skänkt inför öppet hus. Tavlorna auktioneras ut under lördagen.

Två militärtält är uppsatta på gården. I det ena planeras det bli musik och i det andra sagoberättande för barn. I övrigt blir det mat och bakverk från olika länder samt basar och ponnyridning.

– Och så har vi har en frisör här som klipper folk, säger Ulrika Carlsson.

Inträdet till öppet hus kommer att vara gratis.

– Men om man uppskattar något av arrangemangen får man gärna lämna en peng när man går, säger Ulrika Carlsson.

Pengarna som samlas in i samband med öppet hus används till en bussresa som går till Stockholm. Väl där blir det besök på museum med svensk historia för de asylsökande.

Det är första gången som öppet hus arrangeras på Fliken även om tankarna funnits där länge. Något som försvårar är att det är ett skyddat boende. Alla som hälsar på behöver skriva upp sig i en loggbok, till exempel.

– Vi värnar om säkerheten. Det jobbar vi väldigt hårt för, säger Ulrika Carlsson.

Men alla är välkomna på lördag och hon hoppas att många besökare kommer för att se allt kreativt arbete som pågår på asylboendet. Bland annat har några boende dragit i gång ett odlingsprojekt.

– De har fått plantor av folk i byn. Det är otroligt generösa människor som kommit med vinbärsbuskar, jordgubbsplantor, rabarber, krusbär, frön, plantor och hästskit, säger

Ulrika Carlsson och skrattar till när hon nämner det sistnämnda.

I trädgårdslandet står bland annat civilingenjören och poeten Mohannad Kanaan som flydde till Sverige från Syrien för åtta månader sedan. Han bygger en stor blomlåda för rosor. På lördag kommer han att läsa upp en dikt.

– Det är en present till det svenska folket, säger han och bjuder på en vers ur dikten, som är skriven av en annan syrisk flykting:

– Jag vill tacka dig Sverige. Du var väldigt generös. Du tog emot mig när jag flydde och frös.

Mohannad Kanaan älskar det svenska språket och Sverige.

– Här finns många viktiga saker, som frihet och trygghet. Trygghet finns inte i mitt hemland, säger han.

Ulrika Carlsson, enhetschef, med Mohammed Alyafawi som bott på Fliken i två månader och hunnit ordna med mycket.
På Flikens asylboende lever cirka 120 människor tillsammans.
Konstnären Sam Ragnarssons tavlor auktioneras ut.

120 personer bor på Fliken

Öppet hus

Det blir bland annat musik, sagoläsning, ponnyridning, hoppborg, matlagning och bakverk från olika länder, en basar där egna alster säljs och loppis samt kläder som en aktör utifrån säljer på lördag när det är öppet hus. Konstnären Sam Ragnarsson har skänkt tavlor som auktioneras ut. Det är inget inträde, men den som lämnar evenemanget uppmanas gärna ge en ”grindslant”. Pengarna går till en bussresa till museum med svensk historia i Stockholm.

Om boendet

Cirka 120 personer från bland annat Syrien, Irak, Iran, Afghanistan, Eritrea, Georgien, Ukraina, Ryssland och Libanon bor på asylboendet. De flesta är vuxna män men det bor drygt 20 kvinnor och 15 barn på Fliken.

Flikens asylboende är ett skyddat boende. Alla besökare måste skriva upp sig i en loggbok. Inför öppet hus har de som bor på Fliken fått välja om de vill befinna sig på boendet eller inte i samband med arrangemanget.

Mer läsning

Annons