Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik paviljong förfaller vid turiststråk

Träet har börjat falla sönder och hela byggnaden är skitig. Den snart 100-åriga paviljongen i centrala Norberg måste restaureras. Det tycker Norbergsbon Torbjörn Norgren.

Annons
Torbjörn Norgren tycker att skötseln av paviljongen i Norberg är bristande. ”Jag har försökt i flera år att få till en uppfräschning här”, säger han.

– Paviljongen borde vara en prydnad och inte en skamfläck. Den är trots allt belägen i det stora stråket för turister, säger Torbjörn Norgren.

Han anser att kommunen, som äger paviljongen, borde återställa den till originalskick.

– För några år sedan satte de in belysning här. Det är enda underhållet som jag kan minnas, säger Torbjörn Norgren.

Andra byggnader har hamnat före i prioriteringen. Det är förklaringen till det eftersatta underhållet.

– Det finns medel till vissa saker, då får andra saker stryka på foten. En bedömning har gjorts att andra saker har mer behov av underhåll, säger Tord Johansson, fastighetschef för Fagersta och Norberg på NVK.

Han kan inte säga när något kan göras åt paviljongen.

– I dagsläget finns den inte i årets underhållsplan i alla fall. Fast det är klart att om den är i dåligt skick måste vi titta på om det behöver göras något. Men vi måste göra en bedömning först, säger Tord Johansson.

Borde inte en byggnad i kulturområdet nära centrum hållas efter bättre?

– Det kan tyckas. Jag är ny på min tjänst sedan två månader. Vad andra gjort och tänkt kan inte jag stå för.

Skyldighet att underhålla

Enligt Plan- och byggnadslagen har fastighetsägaren en skyldighet att underhålla sin egendom. Det här underhållet ska kontrolleras av en tillsynsverksamhet. Norberg kontrolleras av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning.

Vid brott mot PBL blir det först fråga om en diskussion med fastighetsägaren, därefter ett föreläggande och skulle inte heller det hjälpa utdöms vite.

Norbergs centrum är klassificerat som ett kulturmiljöområde av riksintresse och är därmed omgärdat av extra starka skyddsbestämmelser.

Paviljongen byggdes på 1920-talet.

Mer läsning

Annons