Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arsenik hittades vid gammal soptipp – kan hota dricksvattnet

Säkerheten ska höjas vid tre gamla soptippar i Norbergs kommun.

Annons

Flera före detta deponier riskerar att läcka ut tungmetaller i marken. V-Dala miljö och bygg kräver att Norbergs kommun lägger fram en plan för hur tipparna ska ses över.

Bennebotippen strax utanför Karbenning var i drift fram till början av 1970-talet och det ska ha deponerats hushållsavfall från Karbenning där. Mätningar visar på förhöjda halter av bland annat arsenik och nickel. Enligt V-Dala miljö och bygg kan det vara nödvändigt att se över om närliggande dricksvattenbrunnar har påverkats av deponin.

För Pluskunder: Farligt skräp vid gamla soptippar

Grindbotippen, några kilometer norr om centrala Norberg, användes mellan 1948 och 1969 och det deponerades hushållsavfall och industriavfall där. Undersökningar visar föroreningar av zink, koppar, bly, arsenik och nickel i marken vid tippen.

Den tredje tippen är i Kolningsberg, några kilometer väster om centrala Norberg. Den ligger i ett vattenfyllt gruvhål och ska ha använts under större delen av 1900-talet. Undersökningar visar på något förhöjda halter av järn i ytvattnet vid tippen. V-Dala miljö och bygg föreslår att det ska sättas upp staket runt gruvhålet.

Läs mer: Här avslöjas de vanligaste sopmisstagen

För alla tre tipparna rekommenderar V-Dala miljö och bygg att det ska genomföras regelbunda provtagningar för att veta hur föroreningarna i marken utvecklar sig över tid.

Inom sex veckor ska Norbergs kommun ha tagit fram ett förslag på hur markerna vid de gamla tipparna kan ses över.

De tre gamla soptipparna ungefärligt utmärkta på en karta. Karta: Google Maps

Läs mer: Sopberget har vuxit sig dubbelt så stort

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning

Annons