Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Eriksson (S) vill ha svar av ministern om utjämningen

Vikarierande riksdagsledamoten Åsa Eriksson från Norberg har ställt en interpellation till civilminister Ardelan Shekarabi (S) om att ge mer tid åt kommunerna för att hantera förändringen i utjämningssystemet.

Annons

Åsa Eriksson (S) har ställt en interpellation till civilministern om förändringar i det kommunala utjämningssystemet.

Som Fagersta-Posten tidigare skrivit om så kommer kommunerna i norra länsdelen få mindre pengar från utjämningssystemet efter årsskiftet. Vad som har hänt är att Statistiska Centralbyrån, SCB, bestämt att bland andra asylsökande gymnasieelever inte ska räknas med i underlaget till det kommunala utjämningssystemet.

För Norbergs kommuns del rör det sig om cirka tre miljoner kronor mindre intäkter.

– Jag ifrågasätter inte att de gör förändringar men det får så stora effekter med så kort framförhållning. För Norbergs del motsvarar det en procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. Det är enormt mycket pengar. Då menar jag att man kan inte göra förändringar i underlagen hur som helst, säger Åsa Eriksson.

Hon menar att när förändringar gjorts tidigare har kommunen haft fem år att anpassa sig, vilket kallas införandetid. Därför frågar hon i sin interpellation till Ardelan Shekarabi vilka direktiv han tänker ge SCB så att kommunerna får mer tid att anpassa sig till förändringarna.

Enligt SCB blev det ingen införandetid då det bara ges när det sker förändringar i reglerna, inte när det gäller beräkningen av underlagen.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Läs mer: Ny beräkning slår hårt mot Norberg och Fagersta

Läs mer: Inga marginaler i Norbergs nästa budget

Läs mer: Minus 29 miljoner kronor om tre år

Mer läsning

Annons