Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa kräver rakare besked från regeringen

Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, är fortsatt orolig för att branden kommer att kosta norbergarna miljontals kronor. "Jag är inte nöjd, jag vill att regeringen pratar med en röst och ger oss tydliga besked", säger hon.

Annons
Karin Enström (M) och Åsa Eriksson (S).

Norberg. Försvarsminister Karin Enström (M) gick på lördagen ut och lovade att staten ska ersätta Fagersta, Norberg, Sala och Surahammars kommuner för räddningsinsatsens kostnad.

- Här vill jag vara väldigt tydlig, kommunerna ska få ersättning för sina kostnader och det ska de få så fort som möjligt, sade hon till Fagersta-Posten.

Karin Enström nämnde även att staten ska pröva om inte kommunerna ska få ersättning för fler utgifter än bara räddningsinsatsen. 

Ministerns besked lugnar dock inte Åsa Eriksson i Norberg.

- Nej, faktiskt inte eftersom vi har fått så tvetydiga besked från regeringen, säger hon.

Hon menar att hon tagit del av medieuppgifter där försvarsministern säger att kommunerna ska få all hjälp de behöver.

- Det låter fantastiskt bra men jag har aldrig varit med om att någon kommun bara kunnat säga vad man behöver och så får man det av staten, det låter lite för bra för att vara sant, säger Åsa Eriksson.

Carl von der Esch, statssekreterare på Försvarsdepartementet, ringde på lördagen upp de kommunalråd som uttryckt sin oro. Åsa Eriksson anser dock inte att hon fick svar på allt hon ville veta. Till exempel vilken typ av kostnader som staten ersätter för och hur de fyra kommunerna ska dela upp fakturorna emellan sig.

- Statssekreteraren kunde i går (läs lördag) inte svara på när vi ska föra den diskussionen, inte med vem och inte enligt vilka principer. Jag är inte nöjd, jag vill att regeringen pratar med en röst och ger oss tydliga besked, säger Åsa Eriksson.

Du är fortfarande orolig för att det kan bli en miljonsmäll för Norbergs kommun?

-Jag är mycket orolig för det, ja, säger Åsa Eriksson.

Henrik Hedberg, pressekreterare för försvarsministern, svarar så här på Åsa Erikssons kritik, i ett mejl till Fagersta-Posten:

”Försvarsdepartementets statssekreterare Carl von der Esch ringde till kommunalråden igår för att ta en personlig kontakt med de kommunalråd som uttryckt oro.”

Och vidare:

”Försvarsministern var sedan väldigt tydlig, också i sin intervju med Fagersta-Posten igår, att kommunerna kommer att få ersättning för sina kostnader och att de ska få det så fort som möjligt. Karin Enström betonade att man, då man är mitt uppe i räddningsarbetet, inte ska behöva oroa sig om ersättning. Hon förstår att det är en stor påfrestning på kommunerna och även om fokus är på att släcka branden var det ett viktigt besked att ge kommunerna igår.”

Mer läsning

Annons