Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Begreppet syster är återkommande"

I morgon infallet Internationella kvinnodagen. I Norberg uppmärksammas det på flera sätt.

Annons
Sophie Murray, Emma Emet, Anita Helgesdotter och Siv Nielsen frossar i några av Lena Kjersén Edmans böcker. Författaren besöker Norberg på söndag för att föreläsa om kvinnolitteratur.

På varsitt håll planerade den ideella föreningen Culturing och Kvinnoakademien i Norberg att göra något särskilt på Internationella kvinnodagen 8 mars när de av en slump hörde varandra prata om söndagen.

– Det var en väldig tur att vi fick reda på varandras planer. Annars hade vi väl kört våra egna race och krockat med varandra i stället, säger Sophie Murray i Culturing.

Med sig har de fått ännu fler arrangörer. Nu blir det en kvinnodag med bland annat Internationell kvinnolunch på Mariagården, qvinnoquiz och smyckestillverkning i biblioteket. I teaterbiografen föreläser författaren Lena Kjersén Edman som bland annat skrivit Systrar: 25 kvinnliga författare från dåtid till nutid.

Både i biblioteket och i Need coffeeshop blir det utställningar, i den sistnämnda berättar kvinnojouren Frida om sin verksamhet och Eirin och Bergslagens folkhögskola står för musiken.

– Begreppet syster är ständigt återkommande. Det blir lite av ett genomgående tema, säger Anita Helgesdotter i Kvinnoakademien.

Dagens aktiviteter är också en förhoppning att skapa inspiration och diskussion i Norberg.

– Jag hoppas att man känner efteråt att man fått träffa en massa coola kvinnor, säger Emma Emet i Culturing.

På Nordiska museets hemsida går det att läsa om hur Internationella kvinnodagen kom till.

Mer läsning

Annons