Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden gick inte att stoppa

Under insatsen vid Elsas hade räddningstjänsten i några minuter stopp i en pump som matade vatten. "Det hade ingen som helst betydelse", säger räddningschef Mats Jansson.

Annons
Vatten hämtades från två håll, brandpostnätet och Norbergsån, berättar Mats Jansson, räddningschef på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Brandmän från Norberg var på plats vid Elsas Andersons konditori nio minuter efter att larmet gått. Ett tjugotal brandmän, även från Fagersta och Avesta, deltog sedan i arbetet.

Hade ni kunnat rädda konditoriet?

– Nej, inte utifrån det som vår personal har berättat. Man konstaterade att det brann på flera ställen utvändigt. Branden tog sig enormt snabbt och branden var omfattande när vi kom fram, säger Mats Jansson.

Efter 30 minuter fattades beslut om att insatsen skulle inrikta sig på att begränsa branden så att inga fler byggnader blev skadade.

– Jag ser vår insats som lyckad utifrån att vi stoppade spridning till intilliggande bebyggelse. Sedan beklagar jag att det inte gick att rädda konditoribyggnaden, säger Mats Jansson.

Efter ett par timmars insats blev det stopp i en pump som matade brandvatten från ån.

– Det hade ingen som helst betydelse för släckinsatsen. För vi matade vatten även från brandpostnätet, vi hade vattenförsörjning ändå, säger Mats Jansson.

Stoppet var löst på några minuter. Jansson påpekar att stopp kan ske under den här typen av insatser. Det gäller därför att kunna parera det, exempelvis med att ha flera vattenkällor.

Mer läsning

Annons