Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandutredningen tillbaka på ruta ett

Fallet är fortfarande olöst – ännu mer nu sedan bevisen inte räcker mot de två som tidigare misstänkts.

Annons
Bevisningen mot de två namngivna misstänkta för branden på Elsas har inte varit tillräcklig för att få dem fällda för brott.

– Vi kommer bara upp i skälig misstanke och det räcker inte för att få någon fälld för brott, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström som under den tid det funnits namngivna misstänkta har lett förundersökningen.

Som Fagersta-Posten har berättat stod det tidigt klart att branden med största sannolikhet var anlagd. Flera brandhärdar hittades och någon form av brandfarlig vätska tros ha startat branden.

Polisens misstankar fastnade på en kvinna från Norberg och en ung man som inte är från trakten:

– En kvinna satt häktad under en vecka och en ung man satt anhållen några dagar, säger Carl-Johan Norström och fortsätter:

– Jag har beslutat avföra de båda från utredningen och nu är de alltså formellt avförda.

Båda nekade till brott. Det som återstår i utredningen är att vänta in vissa provsvar:

– Jag väntar på prover från Nationellt forensiskt centrum, säger Carl-Johan Norström.

– Svaren på de proverna väntas dock inte ha något att göra med misstankegraden mot de båda som nu avförts, säger Carl-Johan Norström och fortsätter:

– Vi har vänt på varenda sten i den här utredningen. Jag väntar på de sista provsvaren, men jag kommer inte längre än skälig misstanke och det räcker inte.

Att bevisen inte räcker för att – med den utredning som nu finns – kunna peka ut någon som misstänkt kan dock inte polisen lastas för, framhåller Carl-Johan Norström bestämt:

– Polisen har gjort ett mycket bra arbete i den här frågan. Det är en mycket gedigen polisutredning som genomförts men det är helt enkelt så att vi inte nått klarhet trots allt arbete.

Carl-Johan Norström har nu lämnat över förundersökningen till polisen.

– Utredningen kommer naturligtvis att fortsätta bedrivas på bred front, men nu finns det ingen namngiven misstänkt längre och då är polisen förundersökningsledare, säger han.

Polisen är, trots att det gått lång tid från branden, fortfarande intresserad av alla sorters tips. Den som har något att berätta kan höra av sig till polisen, 114 14.

Efter branden stod det klart att försäkringspengarna inte skulle räcka till för att bygga upp Elsa Anderssons till ett liknande hus med modern standard godkänt för bageri och konditori. Tre miljoner anses saknas enligt ägaren.

Föreningen Elsas vänner bildades med mål att samla in det som fattas, och häromdagen sprängde insamlingen miljonvallen.

Detta har hänt i Elsasbranden

Elsa Andersons konditori i Norberg brann ner natten till fredag den 21 augusti.

Samma dag konstaterade polisen att branden med all säkerhet var anlagd. Polisutredningen om grov mordbrand är nu inne på sin fjärde månad.

En ung man har anhållits misstänkt för branden, men släppts. En kvinna har häktats misstänkt för medhjälp, men släpptes efter en vecka. Enligt Brottsplats Sverige finns en belöning på 100 000 kronor för den som lämnar tips som leder till fällande dom.

Konditoriets ägare Kristina Leijonhufvud har lämnat in en bygglovsansökan med målsättningen att bygga upp ett nytt Elsas. Vid en eventuell återuppbyggnad är tanken att konditoriet i stort sett ska se ut som det gjorde innan branden.

Mer läsning

Annons