Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband byggs ut på landsbygden i Norberg tack vare miljonstöd

Länsstyrelsen i Västmanland satsar 7,4 miljoner kronor på att 270 hushåll på landsbygden i Norbergs kommun ska kunna få tillgång till snabbt bredband.

Annons

LÄS OCKSÅ: Åtta mil bredband i Norbergs byar – så fick de miljonbidraget

Fiberutbyggnaden på Norbergs landsbygd kostar 12,4 miljoner kronor.

Fibernät kommer nu att byggas i byarna Olsbenning, Karbenning, Karbenningsby, Livsdal, Snyltsbo och Broarna i Norbergs kommun, med sammanlagt 270 hushåll. 238 av dem har redan anmält sitt intresse att ansluta sig till det nya fibernätet som kommer att byggas ut på beställning av den ekonomiska föreningen Norra Västmanlands Fiber.

– Landsbygden i Norbergs kommun är i stort behov av stöd för att investera i bredband. Enligt senaste statistik i bredbandskartan har bara fyra procent av hushållen på landsbygden i Norbergs kommun tillgång till snabbt bredband jämfört med 58 procent av hushållen i tätorterna. Projekten som nu kan starta bidrar till att minska de skillnader som finns mellan tätort och landsbygd i kommunen, säger Indi Persson handläggare för bredbandsstöd på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens bredbandsstöd för fiberutbyggnad är en del av landbygdsprogrammet 2014–2020. Fiberutbyggnaden på Norbergs landsbygd kommer att kosta totalt 12,4 miljoner kronor (46 000 kronor per hushåll), varav 7,4 miljoner kronor kommer från länsstyrelsen.

Totalt fanns det drygt 8 miljoner kronor att fördela i Västmanland – efter tilldelningen i Norberg återstår således runt en miljon kronor för länsstyrelsen att dela ut.

Fiber för snabbt internet ska koppla ihop flera byar i Norbers kommun.

Mer läsning

Annons