Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussen till skolan försvinner

På söndag börjar linje 500 köra en ny väg. För barnen i Bjurfors innebär det att bussen till skolan försvinner.

Annons
Enya Owetz kommer hem efter skolan och tas emot vid hållplatsen av pappa Björn Andersson och halvsystern Tuva. På söndag slutar bussen köra.

Nu är flera föräldrar i Bjurfors kritiska till Västmanlands länstrafik, VL, och som de ser det, den brist på information om beslutet.

Björn Andersson bor i Bjurfors och har två barn som han har delad vårdnad om. De är varannan vecka hos honom och bor sedan varannan vecka hos sin mamma i Avesta. Därför går de i skolan i Avesta och inte i Norberg.

– Vi har alltid haft buss förbi här och en vecka innan den ska byta väg, då får vi reda på det, säger Björn Andersson.

För att barnen ska kunna åka buss till skolan har de själva lagt ut pengar för resorna.

– Vi köpte resorna själva och har 47 enkelresor kvar att åka för, säger Björn Andersson.

Avesta kommun kan inte heller ordna någon skolskjuts till barnen. Det är de förbjudna att göra enligt lagen.

– Kommungränsen är skarp i det här. Bor bägge föräldrarna inom kommunen, då kan man ha rätt att få skolskjuts, säger Börje Forslund, ansvarig för skolskjutsar inom Avesta kommun.

När barnen då bor i Bjurfors, i Norbergs kommun, får inte Avesta kommun ordna skjuts till skolan.

– Skulle vi ordna det, då skulle vi bryta mot skollagen för det första. Sen skulle vi bryta mot kommunallagen, för då gynnar vi en annan kommuns invånare med kommunens skattemedel, säger Börje Forslund.

Samma svar får FP även från Norbergs kommun.

– Om de hade gått i skolan i Norberg så hade de fått skolskjuts dit, säger Maria Hellgren på Norbergs kommun.

FP har varit i kontakt med flera andra boende i Bjurfors, som också är kritiska till att buss 500 byter resväg.

Alexander Hugosson har två barn som närmar sig skolåldern och han menar att behovet av en buss kommer att finnas i framtiden.

– En buss är alltid bra att ha. Framför allt när barnen blir äldre och själva kan ta sig till Avesta, säger han.

Urban Sandberg har en son som ska fylla tolv år nästa år. Då var det tänkt att han skulle börja åka bussen till skolan från Bjurfors. Just nu får han skjuts av sin pappa.

– Då har jag väntat på att han ska bli så pass gammal att han kan åka bussen själv. Och då tar de bort den i stället, säger Urban Sandberg.

Han beräknar att han förlorat ungefär en timmes arbetstid varje dag för att i stället skjutsa sonen.

– Det är fler och fler som börjat åka från Bjurfors. Nu är det väldigt många barn i Bjurfors men de är inte redo att åka buss, säger Urban Sandberg.

Björn Andersson hoppas att VL vill ändra på reserutten så att bussen trafikerar både Bjurfors och Källhagens industriområde i Avesta. I så fall skulle bussturen bli några minuter längre.

– Det primära är att bussen blir kvar. Det ser helt rimligt ut att det skulle ta två-tre minuter längre med bussen till anslutningar, säger han.

Tre hållplatser dras in i Bjurfors

Busslinje 500 kör mellan Skinnskatteberg och järnvägsstationen i Krylbo, Avesta kommun.

På söndag dras sex busshållplatser in när linje 500 får en ny resväg i Avesta. Det innebär att tre hållplatser i Norbergs kommun, Vassbovägen, Myrsjövägen och Lindvretsvägen, dras in.

De som bor i Bjurfors kan ha rätt till kompletteringstrafik men enligt VL:s regler får de endast göra två tur- och returresor i veckan med den. Trafiken körs också bara på vardagar.

Mer läsning

Annons