Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civilminister Ardelan Shekarabi (S) svarar om ändringar i utjämningssystemet

Norbergs kommun kommer få mindre pengar från utjämningssystemet efter årsskiftet.
Riksdagsledamoten Åsa Eriksson (S) har nu fått svar från civilminister Ardelan Shekarabi om vad han kan göra för att ge kommunerna tid.

Annons

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Som Fagersta-Posten tidigare skrivit om så kommer Norberg få tre miljoner kronor mindre ur det kommunala utjämningssystemet.

Åsa Eriksson ställde i en interpellation till Ardelan Shekarabi frågan om regeringen skulle ge direktiv till SCB så att kommunerna får mer tid på sig att anpassa sig till förändringarna.

Ardelan Shekarabi har svarat att det är av stor vikt att kommuner får så bra planeringsförutsättningar som möjligt men:

"Regeringen är förhindrad att ha synpunkter på hur en förvaltningsmyndighet bör agera i ett enskilt fall. Inte heller får regeringen ge anvisningar åt en förvaltningsmyndighet om hur lagar och andra författningar bör tolkas" skriver han i sitt svar.

Åsa Eriksson fick inte svaret hon hade hoppats på.

Åsa Eriksson menar på att det inte är det svar hon hoppats på men att på sikt kan det bli förbättringar:

– Det jag önskade var att regeringen skulle ge SCB direktiv om att när förändringar görs som innebär stora förändringar för kommunerna så ska de få en införandetid. I svaret finns inget sådant besked. Jag uppfattar att det kommer diskuteras i den större utredningen av utjämningssystemet som regeringen nu har påbörjat, säger Åsa Eriksson.

– Är det så att den här frågan på något sätt har skyndat på att uppdraget om utredningen gavs så är jag oerhört nöjd.

Norbergs kommun har beslutat överklaga SCB:s beslut. Eftersom SCB:s beslut kom så sent så sköt Norbergs kommunfullmäktige upp budgetbeslut för att få med förändringarna. Budgeten ska nu spikas på fullmäktigemötet den femte december.

Mer läsning

Annons