Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel är årets enda konfirmand i Norberg

Trots att han är ensam konfirmand i sin församling, så har beslutet att konfirmera sig gett Daniel Andersson många vänner.

Annons
Ungdomskören kommer att sjunga Nickelbacks låt When we stand together, medan Norbergs enda konfirmand dansar för kyrkobesökarna vid morgondagens gudstjänst.

Svenska kyrkan har skapat plattformen ”Inte som du tror” och annonserat på Facebook, för att locka unga till att konfirmera sig.

– Det är lite nya, alternativa, kommunikationsvägar. Det är mycket brus man ska nå igenom för att höras och synas, säger Håkan Stråhle, församlingspedagog i Norberg-Karbennings församling.

Men i Norberg är det bara en som valt att konfirmera sig.

– Enligt riktlinjerna skulle vi inte ha startat en grupp med så få. Men det var fler från början, säger Håkan Stråhle.

Han understryker att en del unga i Norberg väljer att konfirmera sig på annat håll.

– Det är ett fenomen vi ser, att Norbergsungdomar som går i friskolan i Fagersta vill konfirmera sig med klasskompisarna, till exempel.

Det är 16-årige Daniel Andersson som är församlingens ende konfirmand. Ensamheten har inte avskräckt honom.

– Att konfirmera mig är något jag alltid har velat göra, säger han.

Både kusinerna och storebror har konfirmerat sig tidigare.

Helt ensam har årets enda Norbergskonfirmand trots allt inte varit, utan han har haft tillfälle att träffa kursdeltagare från närliggande kommuner.

– Jag tycker att konfirmationen har gett mig ganska många vänner, säger Daniel Andersson, som också sitter med i styrelsen för Svenska kyrkans ungdom i Norberg.

De unga ledarna, konfirmandassistenterna, har varit med i diskussionerna på ett annat sätt än vanligt.

– Det har blivit bra samtal. Lite mer fördjupande eftersom ledarna har pratat om de här frågorna förut, när de konfirmerade sig, säger Håkan Stråhle.

Både han och Daniel Andersson är ganska säkra på att konfirmanderna blir fler nästa gång tillfälle ges.

– Det kommer att bli fler nästa år. Det vet jag. Jag har hört det av ”sjuorna”, säger Daniel Andersson.

Han ser religion som ganska kul att lära sig mer om.

– Jag känner att jag får rätt mycket kunskap både i skolan och som konfirmand. Jag får en känsla för att religion är ett bra ämne, säger Daniel Andersson som är noga med att påpeka att konfirmationen inte bara handlar om religiösa frågor.

I morgon är det dags för Daniel Anderssons konfirmationsgudstjänst i Norbergs kyrka. Då hoppas han att släkt, vänner och bekanta ska ta sig till kyrkan.

Det blir ett litet speciellt inslag vid gudstjänsten. Daniel Andersson har nämligen blivit ombedd att dansa sedan konfirmationsprästen sett honom uppträda.

– Ungdomskören sjunger och jag dansar. Det blir lite freestyle-aktigt, avslöjar Daniel Andersson.

Så många konfirmerar sig i Fagersta och Skinnskatteberg.

6,3 miljoner medlemmar

Konfirmationen är en bekräftelse av dopet och den som konfirmerar sig måste därför vara döpt. Den konfirmand som inte är det när konfirmandtiden börjar, kan döpa sig under konfirmationstiden.

1970 konfirmerade sig nästan 81 procent av alla 15-åringar i Sverige. 2013 låg siffran på drygt 30 procent. Så låg har den aldrig tidigare varit sedan statistik började föras.

I dag har Svenska kyrkan 6,3 miljoner medlemmar.

Källa: Svenska kyrkan

Mer läsning

Annons