Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras hus står kvar

Anja Landgré och Kenneth Risberg har varit evakuerade i mer än en vecka från sitt hem norr om Stabäck. På måndagen fick de återse huset en kort stund.– En meter från våran ytterdörr har vinden vänt eller tagit en annan väg, det är obegripligt, säger Kenneth.

Annons
Kenneth Risberg, Anja Landgré och katten Blixten i huset de lånar i Norberg. På måndagen gjorde de en blixtvisit vid sitt hem i Stafsänget som mirakulöst nog står kvar efter branden. Paret berättar att en vän sagt till dem att: ”Så mycket kärlek som det funnits i det där huset så kan det inte brinna ned”. – Det var så otroligt rörande sagt, säger Anja.

I Stabäcksområdet drog elden fram fort förra måndagen. En man omkom och en annan man brandskadades svårt. Dessutom brann fastigheter och skog ned.

Paret Anja Landgré och Kenneth Risberg, som bor i Stafsänget, är två av flera som tvingades fly hals över huvud för att överleva den där kvällen.

– Vi var mitt i svart infernorök, säger Anja.

– Det var jävligt dramatiskt, säger Kenneth.

Några dagar efter den hemska kvällen fick de ett samtal där en brandman meddelade att deras hus stod kvar och att katten Blixten överlevt.

– Det är mirakel, säger Kenneth Risberg.

Under måndagen fick paret möjlighet att åka med en räddningstjänststransport in i området för att hämta Blixten och titta till huset en kort stund.

– Det var svart flera kilometer när vi åkte in där, det är som ett krigslandskap. När man åker ned på vår väg är det svart, svart, svart. Allt är uppbrunnet. Sen kommer man ner till ladugården och ladan som är borta, ett litet hus är borta, vår vedbod är borta.

– Men sedan blir det helt grönt och så står vårat hus där, säger Kenneth.

Paret kan knappt tro att det är sant att hemmet överlevde elden. Det luktade rök inuti huset, men allt såg ut precis som vanligt.

– Huset är inte skadat över huvud taget. Det är fullständigt ofattbart att vårat hus står kvar, det går bara inte att förstå, säger Kenneth.

Trots att branden slagit hårt mot deras liv konstaterar Anja och Kenneth att det finns dem som drabbades ännu värre.

– Ja, verkligen. Det är förskräckligt, säger Anja.

Paret flyttar nu runt och säger att de tar en dag i taget. De har ingen aning om när de kan flytta in i sitt hus igen.

– Jag räknar inte med att vi kan bo där på ett halvår, kanske ett år, säger Kenneth.

– När det säkert att bo där? Vi har ingen aning, säger Anja.

Men de påpekar att det inte alls är något synd om dem.

– Vi har fått tillbaka ett hus, det är en gåva. Men det enda som räknas på ett plan är ju att vi har varandra, säger Anja Landgré.

Mer läsning

Annons