Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djupt gruvhål tvingar bort bilparkering

Parkeringen till Gruvmuseet vid Mossgruvan har flyttats på grund av rasrisk.

Annons
Mossgruveparken har fått en ny parkering då det upptäcktes att den gamla stod intill ett gruvschakt, berättar Ulf Öhman vid kultur-, idrott- och fritidsutskottet.

Gruvmuseet vid Mossgruvan har inför öppningen på lördag handikappanpassats. Dessutom har parkeringen flyttats då den förra delvis stod över ett gruvhål.

Riskbedömningen av de olika gruvhålen i Norberg pekade i våras ut riskerna vid Kilgruveschaktet i Mossgruvan. Ulf Öhman vid kultur-, idrott- och fritidsutskottet hittade i gamla klipp från Fagersta-Posten artiklar om schaktet.

– Vi vet inte hur stor risken är där men vi är inte säkra på att det inte är någon risk. Därför är det bättre att flytta parkeringen dit där vi vet att det är säkert, säger han.

Fagersta-Posten rapporterade den 7 september 1957 om ett ras vid Kilgruveschaktet. I bildtexten beskrivs hur ”gångbanan t.h. delvis följt med i djupet c:a 130 meter”.

På vårvintern 1958 rapporterade tidningen om arbetet med att gjuta ett betonglock över schaktet och som sedan täcktes över med jordmassor. Enligt rasriskrapporten från i våras finns det knappt någon dokumentation om raset 1957 förutom tidningsklippen. Den gamla parkeringen har delvis legat ovanpå schaktet.

I måndags kunde Ulf Öhman ta ner förbudsskylten vid den nya infarten.

– Vi har sedan parkeringen flyttats kunnat ta tag i arbetet med att handikappanpassa Norbergs Gruvmuseum. Det kunde vi inte göra tidigare, säger han.

Läs mer: Gruvhålen kan vara farliga

Läs mer: Osäker miljö runt Eskilsbacken

Krater. Så beskrevs hålet som uppstod när Kilgruveschaktet rasade in den 7 september 1957.

Mer läsning

Annons