Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elprishöjning i norra länet

Norberg och Skinnskatteberg har haft den största ökningen av elnätsavgifterna det senaste året i Västmanlands län.

Annons

Elnätsavgiften i Norberg och Skinnskatteberg höjdes med 14,9 procent enligt Nils Holgerssonundersökningen, vilket är mest i länet. Surahammar kommer efter med 14,8 procent.

Fagersta har VB Energi som elnätslevarantör och där ökade avgiften med 8,2 procent, lite mer än länssnittet som är på 7,5 procent.

Läs även: Här är elnätet dyrast

Norberg och Skinnskatteberg har Vattenfall Eldistribution som elleverantör. Enligt Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall, har avgiften höjts för att minska avbrotten i elnätet.

– Vi behöver investera i elnäten och förbättra leveranskvalitén och modernisera, säger hon.

Vattenfall Eldistribution ansvarar också för elnätet i stora delar av Norrlands inland. Elnätsavgiften är lika för alla kunder.

– Vi vill att alla våra kunder ska ha rätt till en bra leveranskvalité oavsett var man bor i Sverige, säger Lee Gidlöf.

Fastighetsägarna Mittnord är kritiska och menar att höjningarna är en följd av rådande marknad.

– Som elnätskund är du låst i ett monopol. Du kan inte byta till en annan leverantör. I det här är kunden oskyddad, säger Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna Mittnord.

Läs även: Kostnaden för boendet har stigit i Fagersta

Cirka 180 elnätsföretag finns i Sverige i olika storlekar. Energimarknadsinspektionen reglerar hur mycket företagen får höja avgifterna.

Detta görs i perioder och nuvarande period för 2016 till 2019 är intäktsramen för företagen två procents intäktsökning årligen i medeltal.

– Den gamla perioden hade otydliga regler. När vi fattade beslut 2012 överklagade bolagen och domstolen gav företagen väldigt mycket mer pengar, flera miljarder mer än de ursprungliga reglerna. Det får vi dras med nu för de får ta med sig extrapengarna in i en fyra-årsperiod till även om reglerna idag är mycket tydligare och bättre, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör Energimarknadsinspektionen.

Läs också: Konsumenter betalar dyrt för elnätet

Enligt myndigheten och Fastighetsägarna är de stora höjningarna i år en följd av en dom i kammarrätten 2015. Där gavs elnätsföretagen rätt att ta ut högre avgifter på elnätskunderna. Domen gäller även för nuvarande period.

–Det är svårt att svara på om de här prisökningarna är för att man passar på. Men många av våra elnät är gamla och de avbrott som händer hela tiden kostar samhället ungefär en miljard kronor om året. Många bolag måste därför göra stora investeringar. Men vi kan inte syna korten förrän perioden är slut, säger Anne Vadasz Nilsson.

Not: i en tidigare version stod det felaktigt att Surahammar hade 15,8 procents höjning. I själva verket är det 14,8 procent.

Mer läsning

Annons