Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsas byggs upp igen

(Uppdaterad) Till stort jubel berättade ägaren Kristina Leijonhufvud att Elsa Andersons konditori byggs upp igen. Likt den molnfria himlen så finns det denna gång inga frågetecken kvar.

Annons

Lite mer än ett år sedan Elsa Andersons konditori brann ner återsamlades ägare, personal och alla engagerade Norbergsbor vid platsen för konditoriet under strålande solsken.

– Det här är en jättebra dag för nu kan vi berätta att vi kommer att bygga upp Elsa Andersons konditori, sa Kristina Leijonhufvud till ett stort jubel från alla samlade.

– Vi har en ambitiös plan där vi ska ha konditoriet klart till 101-årsjubileet nästa år.

Många glädjekramar blev det. För systrarna Elin Seger och Julia Koivunen som båda jobbade på Elsas var beskedet efterlängtat.

– Det är en otrolig lättnad och det ger en ny energi. Man har väntat nu i ett år på det här, säger Julia Koivunen.

Det blir det Norbergsföretaget Andrema Byggservice som blir entreprenör. Andreas Magnusson var på plats för företaget bedömer att spaden kommer att sättas i jorden om ungefär två veckor.

– Det har varit en otroligt lång resa från att vi la taket innan det brann ner. För Norberg, och som norbergare själv, så känns det riktigt skönt att det byggs upp, säger Andreas Magnusson.

I somras såg det mörkt ut för återuppbyggnaden. Konditoriet las ut till försäljning sedan förhandlingarna mellan ägarna och försäkringsbolaget Länsförsäkringar körde fast.

Men förhandlingarna upphörde aldrig för den sakens skull. Med lite medling från Norbergs kommun har parterna kunnat lösa knutarna.

– Ibland finns det fler sätt att bygga upp ett hus. Hur ska man bygga? Hur mycket får det kosta? Allt sådant behöver pusslas ihop. När man kör fast får man försöka vrida runt på problemet, säger Mikael Hellberg, skadechef vid Länsförsäkringar.

– Men vi har båda alltid haft intentionen att bygga upp Elsas igen. Vi slutade aldrig att diskutera.

En kostnadsuppskattning finns men den vill han inte berätta om i nuläget.

För Kristina Liejonhufvud var det beskedet under fredagen något hon längtat efter att lämna.

Trots Elsas renommé kunde de inte hitta en lämplig köpare. Men även om Elsas var ute till försäljning hade hon inte lämnat konditoriet i tanken.

– Nu har vi en uppgörelse som är ekonomiskt fördelaktigt för oss och för försäkringsbolaget, säger Kristina Leijonhufvud.

– När vi lämnade beskedet förra gången var det ett rent krasst ekonomiskt beslut. Det var inte möjligt att göra en affär med de lånekostnaderna vi hade dragit på oss då.

Läs mer: Elsas vänner ger inte upp

Läs mer: Kvinnan som fick skulden för Elsasbranden

Läs mer: Intresset för att köpa Elsas är stort

Mer läsning