Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En timmes gångväg till förskolan

Med nästan två timmar fram och tillbaka till förskolan vet inte föräldern Johanna Eklund hur hon ska klara vardagen. Men Norbergs förskolechef är ändå nöjd med hur situationen i förskolan ser ut.

Annons
Linn Amnå och Johanna Eklund har fått förskoleplats på Tallen, i Kärrgruvan, trots att de bor i centrala Norberg. ”Det känns som att vi bara blir inkastade någonstans”, säger Johanna Eklund.

I januari nästa år ska Johanna Eklunds döttrar Alice, snart 3 år och Fanny, 1,5 år, börja på förskola i Norberg. De har fått plats på Tallens nya avdelning – som ligger i Kärrgruvan, nästan fyra kilometer bort.

Johanna Eklund är ensamstående och saknar körkort. Att ta sig till och från Tallen kommer att ta nästan två timmar för henne.

– När jag fick reda på att det var Kärrgruvan höll jag på att rasa ihop. Jag kände: hur ska jag hantera det här i mitt liv, med de vardagliga sysslorna, säger Johanna Eklund.

Hon förstår inte hur vardagen ska gå ihop när barnen börjar på Tallen.

– Jag slutar klockan 16 och om jag ska hämta dem i Kärrgruvan är jag inte hemma före 18. De lägger sig 18.30, hur ska jag då hinna ge dem mat? Det är deprimerande, säger Johanna Eklund.

Flera föräldrar i Norberg är drabbade. En annan av dem är Linn Amnå; inte heller hon har körkort.

– Jag blev knäckt. Jag arbetar som vikarie inom förskolan och kan bli utringd på jobb när som helst. Men det kommer inte att gå, jag kommer att få tacka nej till jobb om jag först ska gå upp och ned till Kärrgruvan, säger Linn Amnå.

Ett högt tryck på förskolan har gjort att det i nuläget inte finns några lediga platser centralt i Norberg. Det säger förskolechefen Ann Redlund.

– Centralt belägna förskolor har fullt och mer därtill. Enda sättet att lösa det på har varit att öppna en ny avdelning i Kärrgruvan. Det gäller att öppna där det finns möjliga lokaler och det finns bara i Kärrgruvan.

Framöver finns planer på större förskolesatsningar, men dessa dröjer.

– Vi jobbar också på att utöka i centralorten men det ligger längre fram; det är större kostnader, säger Ann Redlund.

Utan den nya avdelningen i Kärrgruvan så hade kommunen alltså inte alls kunnat erbjuda förskoleplatser i början av nästa år.

– Jag är jättenöjd med att vi ordnat fler förskoleplatser. Sedan har jag förståelse för de föräldrar som känner att det blir jättesvårt att ta sig dit. För de flesta så kan det vara så att om man vänder och vrider på saker och ting så hittar man förhoppningsvis en lösning, säger Ann Redlund.

Först i augusti 2015 kan trycket lätta i centralorten – då kan det bli platser över där för andra än de som redan har barn på de centrala förskolorna.

– Jag råder dem som har behovet av förskola att tacka ja till platsen. De kan gå in och söka en ny plats sedan och stå på överflytt, säger Redlund.

Johanna Eklund hoppas att kommunen agerar direkt för att underlätta för henne och andra föräldrar.

– Kanske kan de öppna den nya förskolan som var tänkt i Norberg, eller så tillåter de dagmammor igen – de har ju tagits bort, säger hon.

Mer läsning

Annons