Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envis eldsjäl nominerad till Årets Västmanlänning 2016

Artikel 2 av 3
Årets Västmanlänning 2016
Visa alla artiklar

En envis och stridbar lokalpatriot med ett hjärta som klappar för Bergslagen. Nu är Lotta Gröning en av de nominerade till priset Årets Västmanlänning. "Det som jag gläds mest över är att det är vanliga människor som nominerat. Det betyder allt." säger hon.

Annons

Lotta Gröning vid köksbordet i hemmet i Olsbenning, Norbergs kommun.

Journalist, debattör, företagare och eldsjäl: Lotta Gröning har minst sagt många strängar på sin lyra. Snart kanske hon kan lägga till ännu ett epitet på meritlistan: Årets Västmanlänning 2016.

Det är framförallt för hennes engagemang inom föreningen Elsas vänner, som kämpat för att bygga upp nedbrunna Elsas konditori i Norberg, som hon nominerats till utmärkelsen. När FP träffar henne har det succéartade stödevenemanget "Hela Norberg bakar" just genomförts. Norbergarna slöt upp mangrant med sina hembakade godsaker, där pengarna från försäljningen gick till tak- och väggdekorationer på nya Elsas.

Läs också: Kampen för Elsas lönade sig

– Det var helt fantastiskt. Förstår du vad folk kan göra när det är något de tror på? Norbergarna är ett speciellt släkte. Tänk om vi hade haft något mer att samlas kring och jobba för, då skulle vi bli bäst i Sverige, säger en omtumlad Lotta Gröning.

Även om hon inte kände till Årets Västmanlänning innan hon fick beskedet om nomineringen är det en utmärkelse som hon skulle bära med stolthet, förkunnar Lotta Gröning. Inte minst efter att hon kollat upp tidigare års vinnare, Mathias "Bissen" Larsson och Lars-Göran Uddholm, säger hon.

– Det som är fantastiskt med det här och det som jag gläds mest över är att det är vanliga människor som nominerat. Det betyder allt. Sen tycker jag alltid att alla andra är så duktiga, så jag missunnar ingen annan att vinna.

Läs också: Succé när norbergarna tävlade om att få servera kakor på nyöppningen av Elsas

Och just patoset för den vanliga människan är något som löper som en röd tråd genom Lotta Grönings liv. Engagemanget i återuppbyggnaden av Elsas kan också sorteras in i den kategorin.

– Elsas konditori är absolut nödvändigt för Västmanland. Det var länets populäraste turistmål och för Norberg är det nästan en ödesfråga. Skulle jag bli Årets Västmanlänning så har jag haft hjälp av folk i hela länet i det här arbetet.

Priset Årets Västmanlänning delas ut årligen av VLT i samarbete med Bbl-At, Sala Allehanda och Fagersta-Posten och går till "en person eller grupp som genom sina insatser verkar för en positiv utveckling i Västmanland". Fjolårets vinnare blev den före detta elitbandyspelaren Mathias "Bissen" Larsson, initiativtagare till loppet Bissen brainwalk, som genomförs till förmån för hjärnforskning.

Korandet av prisvinnaren sker den 13 december på Bianchi Cycles & Cafe i Västerås.

Juryns motivering: "Hon står ständigt i debattens centrum och är känd i hela landet som journalist och debattör. Inte minst driver hon ofta debatt om det andra Sverige, det som politiken glömt. Men hon kämpar också ständigt för hembygden och glesbygdsfrågorna. Hon är bland annat en av de starkast drivande krafterna bakom att bygga upp Elsas konditori."

Läs också: Bissens kamp för livet blev en folkrörelse

Alla artiklar i
Årets Västmanlänning 2016
Annons