Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett väldigt svek mot landets pensionärer”

Att Sverigedemokraterna fällde regeringens budget var ett hårt slag för alla äldre med låg pension, menar Barbro Lönn, PRO-medlem i Norberg.

Annons
Norbergspensionärerna Jan Bergh, Barbro Lönn och Sven-Erik Persson kritiserar att Sverigedemokraterna fällt regeringens budget.

Alliansen segrade i onsdags i riksdagens budgetstrid efter att SD valde att stödja de borgerliga partiernas budget. Regeringens budget innehöll förslag om sänkt skatt för pensionärer. Bland annat skulle de med 10 000 kronor i pension få sänkt skatt med 270 kronor i månaden.

Pensionärer med månadsinkomster upp till 20 000 kronor skulle få lägre skatt. Alliansens budget innehåller inte några skattesänkningar för pensionärer.

– Jag har en skitdålig pension i dag. Löfvens budget hade varit bättre för oss. Det här är en katastrof för oss pensionärer, säger Jan Bergh, medlem i PRO, Pensionärernas

riksorganisation, i Norberg.

De ekonomiska marginalerna är små efter att månadens räkningar är betalda, berättar Barbro Lönn.

– Så länge jag har en partner så fungerar det. Men det står och faller med det. Jag vill se mer respekt för äldre, som kämpat och slitit hela livet. Det som SD alltid pratat om. Men det var inte viktigt längre – bara invandringsfrågan, säger hon.

– SD röstade bort regeringens budget. Det är ett väldigt stort svek mot landets pensionärer, säger Jan Bergh.

– Nu visade Sverigedemokraterna att de är ett enfrågeparti, säger Sven-Erik Persson, ordförande i pensionärsförbundet SKPF:s avdelning där Norberg ingår.

Pensionärer är både en stor och marginaliserad väljargrupp, menar Jan Bergh.

– Det satsas inte så mycket på äldre, säger han.

– Pensionärer är lite bortglömda, och blir fler och fler varje år, säger Barbro Lönn.

Jan Bergh trodde inte att SD skulle göra verklighet av sitt hot och fälla regeringens budgetförslag.

– Jag trodde att de skulle backa ur när det gällde och följa riksdagens praxis, säger han.

– Jag trodde att det skulle bli så här. Men Alliansen vill ju inte göra något för äldre. Regeringens traineesatsning skulle kunna lösa personalfrågan inom äldrevården. Sådant är också viktigt, säger Barbro Lönn.

Men Lennart Lindeskär, i Svenska pensionärsförbundet, SPF, i Fagersta, tror inte att onsdagens händelse är av avgörande betydelse.

– Jag tror att vi är en så stor grupp, som bara blir större och större, och att vi kommer få minskad skatt oavsett vem som styr. Jag tror inte man kan stå emot trycket.

Mattias Karlsson, SD:s vikarierande partiledare sa bland annat så här på onsdagens presskonferens:

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik.

Detta har hänt i budgetkaoset

Sverigedemokraterna gav i onsdags stöd till Alliansens budgetförslag i riksdagens budgetomröstning. SD hade lagt fram ett eget budgetförslag, som blev nedröstat.

Budgeten innehåller riktlinjer för den ekonomiska politiken, utgiftsramarna och beräkningen av statens inkomster för 2015. Riksdagen röstade därmed ner regeringens budgetförslag.

Alliansens förslag vann med totalt 182 röster mot regeringens 153.

Mer läsning

Annons