Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få söker hjälp trots stora privata skulder

Norberg har en av landets högsta andel invånare med skulder hos Kronofogden. ”Det värsta man kan göra är att sopa allt under mattan”, säger en norbergare som väntade i flera år innan han gick till kommunens budget- och skuldrådgivare.

Annons
kartläggning. Billy Jonsson, budget- och skuldrådgivare i Norberg och Hedemora, uppmuntrar fler med ekonomiska problem att komma till honom. ”Jag tar reda på om de har jobb, hur pensionen ser ut och hur den ekonomiska situationen ser ut i stort. Sedan ser jag på hur stora skulderna är och hur långt de har gått”, säger han.

Norberg har den största andelen skuldsatta invånare i norra länet, 6,4 procent. Det är över riksgenomsnittet på 3,6 procent.

– På en sådan topplista hamnar Norberg på plats tio i Sverige, säger Johan Krantz, controller på Kronofogden.

– Även om det ser ut så här är det få som kommer till mig, säger Billy Jonsson, budget- och skuldrådgivare i Norberg och Hedemora.

I Norberg är det ofta fråga om skuldsanering, berättar Billy Jonsson.

– Det är ofta personer med väldigt stora skulder men med en fast inkomst. Det är också mycket äldre männi-skor jag varit i kontakt med. De har ofta liten pension och inte samma möjligheter som yngre att ta ett extrajobb.

En man i Norberg, som vill vara anonym, fick hjälp av Billy Jonsson att sammanställa sina skulder och att skriva brev till fordringsägarna. Mannen berättar att han levde med skulder i åtta–nio år innan han tog tag i situationen.

– Jag gick till Billy förra hösten och fick skuldsanering i våras. Innan gick jag sömnlös många nätter och hade väldigt mycket ångest, säger han och fortsätter:

– Jag borde ha sökt hjälp tidigare. Men man vill inte erkänna ett misslyckande. Fast det värsta man kan göra är att sopa allt under mattan.

Att leva med stora skulder är påfrestande, berättar han.

– Det kostar att bjuda på middagar och åka på resor för att hålla uppe fasaden. Det kostar ekonomiskt och jättemycket psykiskt. Så det är jätteskönt att ha fått ett avslut på det, säger han.

Många har stora skulder samtidigt som de saknar koll på ekonomin, berättar Billy Jonsson.

– Vissa vet inte hur många skulder de har, och har ofta slängt pappren över sina skulder, säger han.

Den skuldtyngde norbergaren hade andra problem.

– Hushållet hade tagit alltför stora lån utifrån vår ekonomi. Det gick till olika konsumtionsvaror. Ett tag hade vi tre nya bilar. Skulden var cirka en miljon och fortfarande 700 000 efter att vi sålt av tillgångar, säger han och fortsätter:

– Vi behövde ta lån för att betala av de gamla. Räntorna var snart större än lånebeloppet. I slutet slutade vi betala räkningar, det var ingen chans att få ihop det.

Han rekommenderar fler med ekonomiska problem att söka upp en budget- och skuldrådgivare.

– En sån tjänst ingår i kommunen och är gratis. Man ska inte skämmas att gå dit, och rådgivaren har tystnadsplikt. Rådgivaren vet vad som ska fyllas i och ser snart chanserna till skuldsanering. För mig var det inget alternativ att rota i det själv.

tio år. För att ha rätt till skuldsanering ska man inte kunna betala skulderna inom överskådlig tid, ofta tio år.

Mer läsning

Annons