Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalen som skriver historia

Elektronmusikfestivalen i Norberg inleds i dag.

Annons
Sara Fors, ursprungligen från Fagersta, är med och arrangerar festivalen.

Norberg. Sveriges största musikfestival för elektronisk musik startar i dag, och platsen för kalaset är Norberg.

Just läget är en av anledningarna till att festivalen vuxit sig så stor, i alla fall enligt Sara Fors som arbetar i produktionsgruppen och styrelsen för Norbergfestival.

Sara Fors kommer ursprungligen från Fagersta, men bor numera i Stockholm. Flera somrar har hon återvänt till hemtrakterna för att delta i arrangemanget kring Norbergfestival, men det var inte förrän förra året som hon blev medlem i styrelsen.

Hennes första festivalsommar som styrelsemedlem är hon med och skapar historia.

– För första gången så kan vi säga att vi har ett helt jämtställt artistschema. 53 procent av bokningarna är kvinnor, så det är vi jättestolta över, säger Sara Fors.

Förberedelserna för årets festival har pågått länge.

–  Vi började planera årets festival i samband med att den andra tog slut, och i år har vi väldigt många volontärer, så jag tror att det kommer att bli jättebra, säger Sara Fors.

Som vanligt är det elektronisk musik som står i centrum för festivalen. I år finns namn som DJ Storm, Hyperlight och Maria Horn bland den långa listan av aktörer.

Men förutom artistframträdanden finns möjlighet till andra aktiviteter. Bland annat har ”Really open stage”, blivit ett naturligt inslag på festivalen. Där får besökarna möjlighet att ta plats på scenen för ett eget framträdande.

Dansk upphovsman

Norbergfestival är en årlig festival inom genren elektronisk och experimentiell musik. Festivalen såg sitt ljus första gången 1999, då danske inititivtagaren Michael Cristiansen såg potential i bygganden Mimerlaven, från 1957, som förr användes för att bearbeta järnmalm. Musikstilarna är blandade subgenres till elektronmusik, bland annat dubstep och break core.

2012 bildades den svenska föreningen Norbergfestival som från och med då arrangerar festivalen.

Mer läsning

Annons