Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringsbolaget svarar om Elsas

”Vi har en skyldighet att göra lika mot alla försäkringstagare”

Annons
Elsa Andersons konditori brann ned 21 augusti i år.

Norberg. Fagersta-Posten kunde i går berätta att försäkringspengarna inte räcker till återuppbyggnaden av Elsa Andersons konditori.

Konditoriet är försäkrat av Länsförsäkringar Bergslagen. Länsförsäkringar har gjort så kallade åldersavdrag på värdet av bygganden och ägaren Kristina Leijonhufvud konstaterar även att försäkringsbolagets kostnadskalkyl är lägre än den anlitade entreprenörens beräkning.

– För att vi ska kunna bygga upp konditoriet på det sätt som krävs så saknas det tre miljoner kronor jämfört med det vi får från försäkringsbolaget, säger hon.

– Vi ser jättegärna att den här byggnaden återuppförs, säger Mikael Hellberg, områdeschef skador på Länsförsäkringar Bergslagen.

En konstruktion med kostnadsberäkning för en återuppbyggnad har tagits fram sedan branden. Försäkringsbolaget har sedan gjort åldersavdrag.

– Anledning till att man gör åldersavdrag är att det ska motsvara värdeminskning eller slitage, säger Mikael Hellberg.

Enligt honom är det 1,6 miljoner i åldersavdrag som försäkringen således inte gäller för.

Men att det skulle vara hela tre miljoner som försäkringen inte täcker för är inte klart, menar han.

– Vad det gäller kostnaden för återuppförandet av byggnaden utifrån konstruktionsritningen som är framtagen, så pågår det fortfarande diskussioner, säger Mikael Hellberg.

Ägaren säger att pengar saknas och att det gör att det inte kan byggas upp igen. Hur ser ni på det?

– Vi förstår att det är väldigt tufft och en stor förlust. Men vi har en skyldighet att göra lika mot alla försäkringstagare även om man kan känna mer i vissa fall. Den som har en brand i sitt bostadshus måste känna att den blir lika behandlad som Elsa Andersons när det händer något, säger Mikael Hellberg.

Läs också:

Beskedet: Elsas kan inte återuppbyggas

Vanligt med åldersavdrag

Alla svenska försäkringsbolag har åldersavdrag när det gäller försäkringar av fastigheter, enligt Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Han konstaterar att det finns vissa skillnader i hur åldersavdragen fungerar för villa/hemförsäkringar och för företagsförsäkringar, men att principen är densamma.

Avdraget görs för slitage och värdeminskning.

Mer läsning

Annons