Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granar hotar grannar

Granarna i gruvhålen vid Polhemshjulet riskerar att falla över grannarna. Men markägaren Håkan Johansson kan inte ta ner träden så länge stängslet står kvar.

Annons
I tre år har Lars Gustavsson och Håkan Johansson väntat på klartecken för Håkan att ta ner granarna. Nu kan det vara på gång.

Det är inte många granar det rör sig om. Men de börjar bli gamla och de flesta växer på kanterna till gruvhålen.

I vanliga fall skulle det inte vara något problem för Håkan Johansson att ta ner granarna. Men stängslet, som sattes upp av polisen för många år sedan hindrar Håkan.

– Om jag skulle riva stängslet så gör jag mig skyldig till egenmäktigt förfarande. Jag skulle kunna kosta på själv att ersätta stängslena efter att jag tagit ut träden men värdet på virket är inte nära kostnaden för nytt stängsel, säger Håkan Johansson.

Under 2013 blåste två stora granar ner över en grannfastighet. En hamnade tursamt nog mellan byggnaderna på gården. Den andra föll över knocken på ett uthus. Även där var turen med fastighetsägarna då granen kunde tas bort utan skador på uthuset.

Det fick Håkan Johansson och Lars Gustavsson, som också bor intill gruvhålen men har än så länge klarat sig, att ta kontakt med polisen för att kunna ta ner granarna.

– Men det har inte hänt något och vi har varit på dem mycket om det här, säger Lars Gustavsson.

– Varje gång det blåser mycket blir man orolig.

Valdis Preits-Freimanis, civilanställd hos polisen, åkte 2013 ut till Polhemsvägen efter att granarna blåste ner. Han ombesörjde reparationen av staketet där granen fallit och såg att det fanns behov av att byta staketen.

– Att jag inte kunde göra det då var för att vi saknade ramavtal så jag kunde inte beställa jobbet av någon. Att starta en upphandling för att byta 30 meter staket är inte tänkbart i statsbudgeten utan det måste till ett avtal till för att gruvhålen är betydligt många fler än så, säger Valdis Preits-Freimanis.

– Jag startade en upphandling men den blev aldrig klar innan nya organisationen satte i gång.

Vad som hände med upphandlingen känner han inte till. Årsskiftet 2014/2015 sjösattes polisens nya organisation. Länspolismyndigheterna försvann och ersattes av en nationell myndighet. Valdis Preits-Freimanis fick nya arbetsuppgifter och gruvhålen lyftes från hans bord.

Polisens rättsenhet handhar gruvhålen sedan omorganisationen. När Fagersta-Posten talar med Kent Lindeback vid rättsenheten ber han om att få titta på ärendet. Efter att ha talat med Håkan Johansson återkommer han.

– Jag har pratat med honom så jag kommer att åka upp den här veckan eller veckan därpå för att kolla hur det ser ut. Vi ska nog kunna hitta en lösning på det här, säger Kent Lindeback.

Gruvhålen i Norberg

I augusti presenterade Bergskraft Bergslagen AB sin slutrapport om gruvhålen i Norberg. 200 gruvhål var kända sedan tidigare genom Sveriges Geologiska Undersöknings, databas. Bergskrafts inventering skrev upp den siffran till 630 gruvhål efter att ha gått igenom gamla handlingar och protokoll från gruvdriften.

Enligt SGU beslutar länsstyrelsen om att sätta upp stängsel och polisen ser till att det blir utfört.

Mer läsning

Annons