Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för Elsas

Konditoriet har beviljats bygglov.

Annons

Elsa Andersons konditori i Norberg beviljas bygglov. Det rapporterar konditoriet via sin Facebooksida .

– Det är fortfarande många bitar kvar, allt är inte klart än, men det är ett litet steg på vägen, säger Kristina Leijonhufvud, ägare.

Anbudsförfarandet uppges pågå och efter 8 april uppges konditoriet veta mer om kostnadsbilden. 

– Vi har fått bygglov och är jätteglada och tacksamma för det. Bygglovsenheten och kommunen har varit hjälpsamma och proffsiga på alla sätt och vis, säger Kristina Leijonhufvud.

Den byggnad Elsas fått bygglov för ska vara så lik den gamla som möjligt berättar Kristina Leijonhufvud. En del anpassningar har gjorts efter de krav på byggnader som finns i dag.

– Vi har gjort anpassningar till det som det är krav på i dag när det gäller takhöjd och handikappanpassade toaletter som det inte fanns tidigare. Det är saker som man måste förhålla sig till men vi har försökt göra det så likt som möjligt, framförallt på framsidan, säger Kristina Leijonhufvud.

– Vissa saker som ljusinsläpp är annorlunda i dag. Jag kan inte kraven men jag förstår att det är annorlunda mot hur det var på 1700-talet.

Att få bygglov beviljat var den lättare biten i arbetet med bygga ett nytt Elsas berättar Kristina Leijonhufvud. Sen är det biten om finansiering. Hur mycket byggnaden kommer att kosta vet de inte förrän anbuden kommit in. Hur mycket pengar av det Elsas Vänner samlat in som behöver användas vet de inte heller förrän anbuden inkommit.

– När allt är klart kommer jag naturligtvis redovisa ner på sista krona de pengar jag eventuellt behöver ta del av från de insamlade pengarna, säger Kristina Leijonhufvud.

Stödet från Elsas Vänner och människor som har Elsas Konditori kärt har varit avgörande.

– Vi hade aldrig kunnat göra det här utan dem. Jag har förtstått att det betyder mycket för många att Elsas kommer tillbaka. Det är väldigt roligt att kunna göra det här för vår skull och även för de som hoppas på att det ska bli ett nytt Elsas, säger Kristina Leijonhufvud.

I förra veckan medddelade konditoriets ägare Kristina Leijonhufvud att hon och försäkringsbolaget var överens.

– Vi känner på oss att det inte är mycket kvar nu, sade Kristina Leijonhufvud till Fagersta-Posten då.

Läs mer: Nära återuppbyggnad av Elsas

Mer läsning

Annons