Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarna kraftsamlar inför julmarknaden på torget - "Den är väldigt viktig för Norberg"

Snart är det första advent och med det tid för årets julmarknad på torget i Norberg. Som ett av få kvarvarande dragplåster till orten är den viktigare än någonsin, tycker arrangören Melina Segelström.

Annons

Julmarknad i Norberg 2014.

Ett sammanhållande kitt för orten, som efter att Elsas konditori brann ned är viktigare än någonsin. Så beskriver arrangören Melina Segelström betydelsen av julmarknaden på torget i Norberg som för tredje gången i ordningen kör i gång den första advent, söndagen den 27 november.

Läs mer: Julmarknad med tradition lockar många till Färna

–Julmarknaden är väldigt viktig för Norberg. För att vårt samhälle ska ha något att komma med, säger hon och fortsätter:

–För fyra år sedan kändes det som att Norberg var på väg att försvinna. Och sedan hände det där med Elsas och då blev man rädd att Norberg skulle bli fattigt. Därför är det extra viktigt att vi samarbetar och hjälps åt med att sätta samhället på kartan.

Och samarbetar gör man. Tillsammans med Jennie Holm på Coffeeshop och Fredrika Torneport är hon "spindeln i nätet". De har ringt samtal i massor, skött kontakterna med kommunen, plitat ihop flyers och bestämt var knallarna ska stå. En rad handlare i Norberg ger också sitt stöd.

Läs mer: Poppis att gå på julmarknad

Det är ett imponerande startfält som trion har lyckats samla ihop till julmarknaden. Förutom knallar av alla de slag blir det häst och vagn, uppträdanden, invigningstal av tidigare kommunalrådet Kent Persson (V), tomtebesök. Och så kommer räddningstjänsten och visar sina fordon. Avslutar det hela gör Fagerstaduon Draco Spiritus som utovar en hejdundrande eldshow.

Samtidigt som marknaden på torget pågår arrangeras två andra julmarknader i Norberg, på Abrahamsgården och på Klockargården. Men det är ingen tävling om vilken som drar mest folk, bedyrar Melina Segelström.

–Vi ser dem inte som konkurrenter utan vi ser det som att vi hjälps åt. Det är så vi vill ha det. Vi har suttit i möten tillsammans, säger hon.

Läs mer: Åvestbo julmarknad slog rekord

Till sist: vad är dina förhoppningar inför julmarknaden?

–Det bästa vore väl om det var lite snö och lite sol, men jag hoppas att folk tar sig ut, säger Melina Segelström.

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

Mer läsning

Annons