Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedin testsågarvirke från branden

Stora värde gick upp i rök med samband med skogsbranden i norra Västmanland. AB Karl Hedin försöker nu ta tillvara det som går i den nedbrända skogen.

Annons
Det brandskadade virket som AB Karl Hedin hunnit provsåga skiljer sig inte så mycket, menar Fredrik Marnefeldt, vd på sågverket i Karbenning. ”Men det finns risk för svärta på vissa ställen. Vi får avvakta med hur mycket som går att rädda”, säger han.

På sågverket i Karbenning har provsågningar av brandskadade träd börjat.

– Skogen har ett stort värde och man är rädd för att det värdet har blivit förstört. Då gäller det att fastställa vilket värde man kan få ut av den här skogen, säger Peter Wigert, ansvarig för AB Karl Hedin industri.

Hittills har provsågningarna gått bra. Men än är det oklart vilka sorters produkter virket duger till.

– Det gick i alla fall att avverka, transportera det till sågen, ta bort barken och såga stockarna. Men vi har inte slutfört de sista delarna med att torka virket, kvalitetssortera, hyvla, paketera och så vidare, säger Peter Wigert.

AB Karl Hedin är den största skogsägaren i det brandhärjade området, med ett innehav på 4300 hektar produktiv skogsmark.

– De flesta träden står upp, men de är brända så all barr och toppen har brunnit. Sen är barken förkolnad, men när man får bort barken är det något så när användbart virke under den brända ytan, säger Peter Wigert.

Den skog som har provsågats kommer från vägsäkring som gjorts på olika platser i brandområdet.

– Vi tycker att det är virke som är representativt för skogsmarken, säger Peter Wigert.

Mer läsning

Annons