Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade arkeologiska fynd i Norberg

Den nya bron som ska byggas vid Landforsen utanför Norberg har krävt en arkeologisk undersökning. Under veckan har flera fynd gjorts.

Annons

Norberg. För att färdas på vägen till Landforsen på väg mot Mulltimmerhytta, måste man i dag passera två slaggstensbroar. Då broarna inte orkar bära timmerbilar ska de bevaras men ersättas av en ny bro som klarar tung last.

Den nya bron kommer att passera en 500 år gammal hytt- och hammaranläggning, och därför har en arkeologisk undersökning gjorts på området i veckan.

– När vi har grävt har vi hittat rester av tre byggnader som vi sedan jämfört med en gammal karta. Om man utgår från den så ska det ha legat tre järnbodar här, men allt vi hittat i husgrunderna är kol och slagg, säger Svante Forenius, arkeolog.

Svante Forenius menar att byggnaderna varit i bruk under flera sekel, och därför möjligtvis slutat användas som järnbodar efter en tid.

– Eller så stämmer inte kartan, hehe, säger han.

Under veckans grävning har Svante Forenius och hans kollegor även hittat järnskrot på området.

– Dessa kommer nu att undersökas, sedan kommer vi att meddela länsstyrelsen om vilka upptäckter vi gjort och vad som är värt att bevara, säger Svante Forenius.

Den nya bron kommer att byggas norr om de gamla broarna, som ligger norr om Örbäck.

Mer läsning

Annons