Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huskatten Alice sköts med blykula

Katten Alice försvann precis innan midsommarhelgen och när hon till sist kom hem, fem dagar senare, var det svårt haltande efter att ha blivit skjuten i bakbenet.

Annons

Mikko Nurmilehto fick Alice i julklapp av sina syskon för ungefär ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har hon bott hos honom, hans föräldrar och familjens två andra katter i Norberg. Alice tycker om att vara utomhus, speciellt på sommaren.

– Hon har två sidor kan man säga, hon kan vara både kelig och busig, berättar Mikko.

Men strax innan midsommarhelgen försvann hon.

– Hon var borta i fem dagar, det är inte normalt för att vara henne, berättar Lotta Nurmilehto, syster till Mikko.

Under de dagarna letade man utmed vägarna och bad grannarna att hålla utkik.

– Vi tänkte att hon kanske hade blivit påkörd, säger Lotta.

Men på tisdagsmorgonen kom Alice hem igen, illa medtagen och med det ena bakbenet släpande. Efter ett veterinärbesök visade det sig att benet var brutet, så illa att benet låg omlott med massor av splitter.

På röntgenplåten syntes också något annat.

– Det var en kula, och det såg ut som en luftgevärskula, säger Mikko som tillsammans med sin pappa Iikka kallades in till veterinären för att få se på röntgenplåten.

– Jag blev chockad. Jag trodde att hon skadat sig ute och ramlat ner från ett träd eller bråkat med något djur, naturliga grejer. Allt utom att hon skulle ha blivit skjuten.

Benet var skadat så pass illa att det var omöjligt att laga, och man fick i stället välja mellan att avliva eller att amputera hela det högra bakbenet.

– Hon är ju så ung och levnadsglad, det är så hemskt och rent ut sagt förjävligt, säger Lotta.

– Det som känns värst är att någon människa aktivt valt att skjuta henne.

Lotta bestämde sig för att sprida vad som hänt och skrev ett Facebookinlägg. Responsen var stor och många valde att dela inlägget.

– Jag tänkte att vad kan vi göra? Det är viktigt att folk får veta. Man blir ju nojig över att det ska hända de andra katterna.

Eftersom Alice, sin svåra skada till trots, fortfarande var sitt vanliga jag togs beslutet att amputera benet. Förra veckan genomfördes operationen som gick bra och utan några komplikationer.

Alice ska nu vila upp sig från sin operation inomhus under några veckor innan hon kan leva som vanligt igen, men nu på tre ben.

Det kunde dock ha slutat mycket värre.

– Ett luftgevär eller liknande vapen kan orsaka skador alltifrån ett litet ytligt sår i huden till dödliga skador. Det är ju såklart alltid värre när man upptäcker att någon avsiktligt skadat ett djur, säger Lisa Dahlbäck, veterinär vid Din Veterinär Sala Smådjurspraktik som utförde operationen.

– Att amputera ett ben är givetvis inte en av de enklaste operationerna att genomföra, men enklare än vad jag tror att många kanske föreställer sig. Det hade känts tråkigt att inte kunna ge en så fin katt en andra chans till ett härligt kattliv.

Läs också: Vem körde på katterna?

Läs också: Vandal sköt med luftvapen

.

Syskonen Mikko och Lotta Nurmilehto är båda chockade och oroade efter vad som hände Alice.

Mer läsning

Annons