Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för Elsas lönade sig

Det har varit på känn länge men under tisdagen kom till slut beskedet Norbergsborna väntat på. Elsas konditori byggs upp. Elsas vänners arbete har nått sitt mål.

Annons
Marie-Louise Murray och Lotta Gröning som sitter i styrelsen för Elsas Vänner står vid gamla ingången och till nästa sommar kan de få kliva in i ett nytt Elsas. ”Från början har vi alltid känt att det är självklart att det här går” säger Marie-Louise Murray.

Marie-Louise Murray och Lotta Gröning hade på känn att beskedet om återuppbyggnad skulle komma. Men glädjen över beskedet är ändå lika stor när de träffar Fagersta-Posten vid gamla Elsas med samtliga tummar upp och stora leenden.

Under onsdagen hade ägaren Kristina Leijonhufvud och försäkringsbolaget ett möte som ledde fram till beslut om att återuppbygga Elsa Andersons konditori.

– Nu har vi bestämt att vi kommer köra. Det är lite detaljer kvar. Den leverantör som försäkringsbolaget har valt kommer att kontaktas och sen kommer det bli ett byggmöte. Vi har ingen information om byggstart ännu men i vilket fall är beslut taget, säger Kristina Leijonhufvud.

Läs mer: Återuppbyggnad av Elsas beslutat

Bygget kan komma i gång inom några veckor, skrev SVT som var först med nyheten, och det bekräftas av Kristina.

Senast Fagersta-Posten skrev om Elsas så togs anbud in för att få en kostnadsbild. Det var nödvändigt för att kunna lösa finansieringen med försäkringsbolaget.

– Nu har vi bestämt oss för att köra i gång och det blir en ganska stor del som vi bekostar själva. Men det är viktigt att säga att vi aldrig skulle kunnat göra det här utan pengarna från Elsas Vänner. Då hade det varit helt omöjligt att köra i gång så det är tack vare det vi kan börja nu, säger Kristina Leijonhufvud.

Sedan tidigare är bygglov beviljat Elsas för att återuppbygga konditoriet. För Kristina Leijonhufvud har det varit en lång resa att komma till beslutet som togs i dag. Den började efter den 21 augusti 2015 då Elsas brann ned.

– Det har varit en väldigt lång resa med många diskussioner med försäkringsbolaget, säger hon.

Läs också: Nära återuppbyggnad av Elsas

För Elsas Vänner började resan något senare när Kristina Leijonhufvud på kommunfullmäktige i november meddelade att det saknades cirka tre miljoner kronor för återuppbyggnaden.

– Dagen efter började telefonen gå varm och alla undrade ”vad kan vi göra?”, säger Lotta Gröning.

– Det var en kraft som väcktes, säger Marie-Louise Murray.

Läs mer: Frånvaron av Elsas påverkar handlare

Listan över engagemang och aktiviteter som satts i gång för insamlingen är lång. Fikaförsäljning, försäljning av eritreanska maträtter, smycken, armband, lotteri med ett pepparkakshus föreställande konditoriet och så vidare.

Cirka 1,5 miljoner kronor har insamlingen fått in.

– Från början har vi alltid känt att det är självklart att det här går, säger Marie-Louise Murray.

– Vi har hållit modet uppe hela vägen. Inte en enda gång har någon tappat hoppet, säger Lotta Gröning.

Elsas Vänners arbete är inte klart med byggbeskedet.

– Vi kan inte luta oss tillbaka ännu. Många har velat skänka gamla koppar och tavlor. Vi skulle kunna börja samla in till interiören, säger Lotta Gröning.

Elsa Andersons konditori

Elsa Andersons konditori brann ner till grunden i en anlagd brand den 21 augusti.

Konditoriet var ett av Västmanlands största turistmål och beskrevs som det stora dragplåstret i kommunen.

På Norbergs fullmäktigemöte i november meddelades det att för en återuppbyggnad fattades det tre miljoner kronor då försäkringsbolaget gjort åldersavdrag.

Elsas Vänner startades kort därefter och har i dagsläget samlat in cirka 1,5 miljoner kronor.

I slutet av mars beviljades Elsas bygglov för en byggnad som ser likadan ut som den gamla. Den skiljer sig åt från den gamla på insidan med bland annat handikapptoaletter och ljusinsläpp.

1916 startade Elsa Anderson konditoriet i Norberg. Några år senare flyttade konditoriet till sin nuvarande adress. I år är det 100-årsjubileum och Lotta Gröning meddelar att det ska firas men att detaljerna kommer att avslöjas nästa vecka.

Mer läsning

Annons