Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddstolpe för elbilar i Norberg får vänta

Den laddningsstation för elbilar som fullmäktige beslutade att uppföra kommer att få vänta till nästa år.

Annons

Elbil på laddning.

Det var förra året som en motion inkom om att sätta ut en snabbladdningsstation för elbilar i Norberg. Norberg var inte ensamt om planer på en snabbladdningsstolpe, en sådan sattes i vintras upp i Fagersta vid hembygdsgården.

Läs mer: Norberg ska få laddningsstolpar för elbilar

Efter fullmäktiges beslut har NVK utrett placering och föreslagit en semisnabb laddare vid torget i centrum och en snabb laddningsplats vid campingen. Kostnaden beräknas mellan 200- och 400 000 kronor.

Läs mer: Nu går det att tanka bilen med el

Kommunstyrelsen har vid sitt senaste möte bestämt att vänta med att verkställa beslutet tills dess att Laddinfra öst kommer med sin rapport. Laddinfra öst är ett projekt som drivs av länsstyrelserna i östra Mellansverige och syftet är att hjälpa utbyggnaden av laddningsstationer. Deras rapport ska komma när projektet avslutas nästa sommar.

Enligt Göran Albjär, Laddinfra öst, finns EU-medel att söka för snabbladdningsstationer men bidragen styrs av avstånden till närmaste snabbladdningsstolpe.

– Däremot finns vad vi kallar destinationsstolpar. De tar 1-2 timmar att ladda en bil och passar därför bra utanför köpcentrum och liknande destinationer där man kan förvänta sig att man spenderar några timmar. För dem går också att söka bidrag, säger Göran Albjär.

Läs också: Fram- och bakvända samhällssignaler om bilar och körkort krånglar till det

Mer läsning

Annons