Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linjelagd skolskjuts skapar "kaos" vid skolhållplats i Norberg

Ämnet skolskjuts i Norberg har varit en het debatt sedan avtalet med Petterssons Buss gick ut 2014. Flera norbergare beskriver situationen vid busshållplatsen som ”kaosartad”, men Kollektivtrafikmyndigheten håller inte med.

Annons

Fram till hösten 2014 var det bolaget Petterssons Buss som körde förskole- och lågstadieelever till och från skolorna i Norberg. När avtalet gick ut fick Norbergs kommun titta på nya transportlösningar, och valde då att lägga planeringen i händerna på KTM (Kollektivtrafikmyndigheten).

Resultatet blev fler linjelagda bussar i stället för skolskjuts som stannar utanför skolan, vilket kritiseras av föräldrar och lärare.

En norbergare menar att trafiksäkerheten försämrats enormt sedan ändringarna, då de små barnen måste gå genom byn till och från busstationen. Han kritiserar även det faktum att barnen måste trängas med pendlare, och beskriver situationen vid busshållplatsen som ”ett fullständigt kaos”.

– Den pedagogiska friheten är starkt kringskuren. Lärarna får gå med barnen genom trafiken för att det är farligt för dem att gå själva, och alla barn måste krångla med busskort eftersom att det är linjetrafik, säger norbergaren.

Han menar att han drivit frågan till kommunalrådet Johanna Odö (S), men fått till svar att ansvaret ligger hos KTM.

Harry Nylén, trafikplanerare vid KTM, besvarar kritiken:

– Vårt ansvar är att planera att linjetrafiken fungerar smidigt för dem som pendlar. Skulle vi låta linjebussarna köra ner till skolan skulle det bli stopp för det är redan andra bussar där nere, plus fullt av folk. Jag förstår att man som förälder vill att ens barn ska bli upphämtad och lämnad vid dörren, men tyvärr är det inte själva skolskjutsen som vi ansvarar för, utan linjetrafiken. Det går tyvärr inte att göra alla nöjda, så ska det bli ändringar är det Norbergs kommun som måste göra dem, säger han och tillägger:

– Jag upplever det inte alls som kaos. Norberg är ett lugnt samhälle och det handlar om att gå några hundra meter, det är inga otrygga vägar.

Läs också: Föräldrar håller sina barn hemma från skolan

Mer läsning

Annons