Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många av Norbergs äldre utan snöröjning

Jan Berg kan inte gå och när det snöar så kommer han inte ut utan hjälpsamma grannar som skottar åt honom. När han såg i måndagens Fagersta-Posten att Norbergs kommun svarat att pensionärer får hjälp med snöskottning reagerade han.
– Det stämmer inte. Det hade varit bättre att säga nej, säger Jan Berg.

Annons

Gunnar Löfgren och Jan Berg vill kommunen åter börjar tillhandahålla tjänster som snöskottning. Tack vare att grannar skottar åt honom kan Jan ta sig ut om det blir snö men inte annars.

Det var nyhetsbyrån Siren som presenterade enkätsvar från kommunerna i länet. Frågan var: "Får pensionärer hjälp med sysslor som snöskottning i din kommun?". Norberg hamnade i kolumnen där kommuner svarat ja.

Förvisso får en del av äldre hjälp med snöskottning men det är på kommunens markbestånd som vid Kornettgatan och Skallberget.

Många är hänvisade till privat fastighetsskötsel. Men för Jan Berg är det inte ett alternativ.

– Man kan få rut-avdrag, men ändå. Jag har för dålig pension för att kunna bo kvar om jag ska betala för det, säger Jan Berg.

Läs mer: Äldre i Norberg är redo att börja surfa

Hans vän Gunnar Löfgren, som sitter i Rådet för äldre och funktionsnedsatta, håller med.

– Samtidigt är det något man uttalat från kommunens håll att det är bra om äldre kan bo kvar. Men då behöver man få förutsättningarna för att kunna göra det, säger Gunnar Löfgren.

Jan Berg har fått en hiss installerad så att han kan ta sig ut till garaget där han har sin elrullstol.

För hans del fungerar det tack vare hjälpsamma grannar som skottar åt honom. När det i början av november kom mycket snö var det avgörande.

– Annars hade jag inte kommit ut. Det är bara så, säger han.

– Jag har bott här sedan 1970-talet. Jag har tänkt att jag lämnar när man får bära ut mig.

Läs mer: Nya madrasser och nya sängar till äldre

De båda önskar att kommunen återigen ska erbjuda äldre hjälp med fastighetsskötsel. Gunnar Löfgren var arbetsledare på arbetsmarknadsenheten innan han gick i pension.

– Vi hade ett gäng med människor som stod långt från arbetsmarknaden som gjorde allt från gräsklippning till halkbekämpning. De fick sysselsättning och äldre fick hjälp till ett subventionerat pris, säger Gunnar Löfgren.

Rådet för äldre och funktionsnedsatta har flera gånger tagit upp frågan enligt Gunnar Löfgren men fått nej till svar.

– Man klarade inte det uppdraget utifrån de resurser som vi hade, bland annat med personal, maskinverktyg som gräsklippare och transportkostnader, säger Annika Hedberg Roth (S), socialutskottets ordförande.

Enligt Annika Hedberg Roth gör befolkningsutvecklingen att kommunen får prioritera.

– Självklart ligger det i kommunens intresse att alla människor i Norberg har möjlighet att bo i Norberg. Vårt främsta fokus är att på bästa sätt klara av den vård och stöd som vi är lagstadgade att göra, säger Annika Hedberg Roth.

Läs mer: Kön var lång när broddarna delades ut i Norberg

Därför försöker kommunen att få med aktörer och frivilliga initiativ i äldrefrågor. Ett exempel på det är de broddar som delats ut till äldre där Lions stod för kostnaden av broddarna.

– Kommunen klarar inte av allt som våra invånare tycker att vi ska göra. Det betyder däremot inte att vi inte vill jobba tillsammans med lokala organisationer för att lösa utmaningarna vi har, säger Annika Hedberg Roth.

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

Mer läsning

Annons