Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många i jobb efter studenten

42 procent av Norbergs gymnasieelever etablerar sig på arbetsmarknaden inom två år från att de studerat klart. Det gör Norberg till den 17:e bästa kommunen i landet.

Annons

Norberg. Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser för gymnasieskolan har redovisats och Norbergs kommun får bra betyg i avseendet hur många av eleverna som fått arbete efter utbildningen.

42 procent av dem som studerat klart har jobb inom två år.

– Jag vill börja med att framhålla att resultaten för Norbergs kommun baserar sig på ett förhållandevis litet antal elever men uppgifterna ger trots detta Norbergs kommun ett bra underlag även om resultaten visar på ett mönster som vi känner igen sedan tidigare, säger Hannu Högberg, kommunchef i Norberg.

Av de elever som tagit studenten har 55 procent behörighet till universitet och högskola men bara 13 procent studerar vidare två år efter studenten.

De genomsnittliga betygspoängen för de som lämnar yrkesprogrammen med examen eller studiebevis hamnar på sista plats i kommunrankingen.

Dock hade eleverna ett relativt bra meritvärde när de gick ut nian.

– Jag tror att det här går igen i ett mönster där man jobbar igenom med eleverna och de tar examen men sedan kanske spetsen inte riktigt finns där. Vi måste stimulera spetsen och inte bara koncentrera oss på att få igenom eleverna, säger Hannu Högberg.

Mer läsning

Annons