Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märit välkomnar till en trädgård av rosor

Bovallens trädgård ägs av Märit Sennerlöv. På söndag är hon en av alla som öppnar sin trädgård för allmänheten, i samarbete med Tusen Trädgårdar, som arrangeras vartannat år.

Annons

I fem generationer har hennes familj levt på en gård i Västerfärnebo. Märit Sennerlöv älskar att gå runt i trädgården och påta. Hon ser det som fridfullt. På söndag är det dags för henne att öppna sin trädgård för allmänheten.

På en vägg till en av byggnaderna på gården finns Rosa Heleniae Hybrida, eller Honungsros som den också kallas. Den har vuxit sig hög och är en av Märit Sennerlövs favoriter.

– Vintern 2009-2010 frös nästan allt på gården ned. Honungsrosen också. Att den växt sig så hög är jag väldigt glad över, säger Märit.

När Märits mamma fortfarande levde gjorde Märit upptäckten av en ros hon aldrig sett förut. Inte heller Lars-Åke Gustavsson, som är en av Nordens största rosexperter, visste vad det var för sort på rosen.

– De vet säkert att det är en Gallica ros, men ingenting mer, säger Märit.

Rosen har tilldelats namnet Bowallens Paulina efter Märits mormors mor, av POM (Programmet för Odlad Mångfald).

Märit Sennerlöv berättar att den gård som nu är fylld av rosor, fruktträd och bär kommer fortsätta leva kvar i familjen.

– Det är ju en släktgård, så det skulle kännas dumt att ge bort det nu, säger Märit.

Mer läsning

Annons